Höj intelligensen hemma

Text: Thomas Helsing
Posted 2020-10-23 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

det smarta hemmet - roborock

Glödlampor, strömkontakter, tv-apparater, larm och övervakningskameror – idag kan nästan allt styras digitalt. En del med enkla röstkommandon och andra med hjälp av appar. Det kallas ibland för “det smarta hemmet” och ibland för “internet of things – sakernas internet”. Här tipsar vi om hur du kan börja skapa ditt smarta hem!

 

Roborock robotdammsugare

Vad är ett smart hem om man inte kan visa upp det för gäster för att det inte är städat? Och städning har du inte tid med eftersom du är upptagen av att utnyttja funktionerna i ditt smarta hem. Du behöver därför en robotdammsugare som gör jobbet åt dig. Men eftersom den här artikeln handlar om smarta saker så duger inte vilken robotdammsugare som helst.

Roborock S6 MaxV är kompatibel med Google home och fixar både dammsugning och moppning. Via appen kan du i realtid följa hur din Roborock kartlägger ditt hem och snabbt se var den rengjort samt vilka ytor den har kvar att rengöra. Du kan själv definiera särskilda områden och sedan schemalägga städningen av valfri kombination av ytor.

 

Det smarta hemmet - philips hue lightstrip

Sätt rätt stämning i hemmabiomörkret

Ett område som tidigt utnyttjade smarta funktioner-tekniken var lampor och belysning. Här har Philips kapat åt sig en hel del marknadsandelar, inte minst genom sin produktserie Philips hue. En av de senaste nyheterna i hue-serien är “Philips hue gradient lightstrip”, en led-ljusslinga som du fäster på baksidan av din tv och som sedan kontrolleras genom en app för att matcha de färger som syns på tv-skärmen för tillfället.

Det är en variant på den ambilight-teknik som du hittar i många av Philips tv-apparater. Kruxet är dock att slingan inte finns för mindre skärmar än 55 tum och priset för den sistnämnda storleken är strax under 2 000 kronor. Slingan finns att köpa till tv-apparater av storlekarna 55, 65 och 75 tum.

 

Det smarta hemmet - wiz

WiZ – smart belysning utan krav

Det finns många försök till att erbjuda heltäckande smart lösning för dina ljusbehov där hemma. Problemet är ofta att det tenderar att bli dyrt att köpa all ljuselektronik från samma tillverkare och att det är dålig, för att inte säga usel, kompatibilitet mellan tillverkarna. I det här produktsegmentet finns tillverkare som Nedis, TP-link, Ikea och inte minst då Philips.

En outsider är Wiz som låter dig styra alla ljuskällor som det passar dig – med rösten, infraröd fjärrkontroll eller med strömbrytarna i ditt hem. Röstkontrollerna har stöd för såväl Google home som Apples Siri och den mer internationellt frekventa Alexa. Du behöver inte heller ha någon smarthögtalare utan röstkommandona fungerar med rätt app i din smarta telefon. Oavsett var du är i världen kan du styra dina ljuskällor så länge du har en uppkoppling till internet.

Men det kanske främsta säljargumentet för ljuskällorna från Wiz är de förinställda ljuslägena som du kan få fram. Wiz har 64 000 justerbara vita nyanser och en lång rad förkonfigurerade ljuslägen vilket borde garantera att du alltid kan få rätt ljustemperatur för dina ögon.

Wiz lampor medger schema för när den ska lysa, antingen på månads- eller veckobasis, och kräver ingen basutrustning då alla lampor ansluter till ditt befintliga wifi-nätverk.

 

Det smarta hemmet - Ikea Trådlöst

Smart på Ikea-vis

Ikea har seglat upp som en seriös aktör på marknaden sedan företaget lanserade sin serie “Trådfri” och i dagsläget kan du styra såväl ljus som ljud och till och med strömtillförsel till andra produkter genom Ikeas smarta strömadapter. 2017 lade man till stöd för Apples “Homekit” och eftersom det är Apple vi talar om så kan alla kompatibla produkter styras med röstkommandon via Siri.

Ikeas lösning, även om den är förhållandevis lågt prissatt, kräver dock en så kallad ‘gateway’ – en slags central knutpunkt för alla dina smarta Ikea-produkter. Via denna gateway kan du ansluta såväl lampor som ljudkällor och inte minst Ikeas smarta rullgardiner (vilka i skrivande stund dock inte stöds av Apples homekit än).

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.