Drömmar om en ljusare framtid


Posted 2017-12-16 in Leva & Bo

”Må du leva i intressanta tider” sägs vara en uråldrig kinesisk förbannelse. John F Kennedy spred det till den stora massan i ett tal i Kapstaden 1966 men den är varken en förbannelse eller kinesisk i sitt ursprung. Däremot är det ett passande talesätt för den långa, ryktesfyllda period som vi nu går in i. Åtminstone om man har sitt hjärta i ett lag i den svenska fotbollen.

 

För det är nu det hårda arbetet tar vid för klubbar som Örebro SK, och det är nu supportrarna får börja drömma om nyförvärv och vässade spelidéer. ”Silly season” har fått sitt namn just för att det tenderar att kunna bli lite fåniga rykten som kommer och går, men det är också en del av spelet utanför planen.

Än så länge har det dock varit relativt lugnt. Nahir Besara har kopplas ihop med Italien. Den förre ÖSK-spelaren Mohammed Saeid lämnar USA och ryktas vara på väg tillbaka. Och det kommer att hända saker med truppen, det är ett som är säkert, för det finns hål att fylla. Trotjänaren Patrik Haginge har lagt skorna på hyllan och Maic Sema lämnar efter att kontraktet gått ut, för att nämna två.

På listan över ryktade nyförvärv finns exempelvis den tidigare Örebrospelaren Daniel Björnquist och nuvarande BK Forward-spelaren Erik Björndahl där den sistnämnda kanske kan hjälpa till att dämpa det eviga snacket om att ÖSK inte kan samarbeta med klubbar i området.

Det första nyförvärvet blev klart redan den 15 november. Värvningen av den finske landslagsmannen Albin Granlund signalerar att ÖSK inte ligger på latsidan och förhoppningsvis finns det fler pusselbitar lagda innan året är slut, även om Januari säkert blir en intensiv månad.

ÖSK:s vd Simon Åström har sagt att klubbens utveckling mot att bli ett lag som löpande slåss om medaljer och spelar i Europa behöver ske stegvis. Nästa steg är att parkera sig på den övre halvan. Med säsongen 2017 som måttstock krävs det att laget tar steg både vad det gäller anfallspel och försvarsspel. Elfsborg slutade åtta i årets tabell med en målskillnad på -6. ÖSK hade -16. De senaste fem årens målskillnadssnitt för position åtta ligger på -3,4 mål medan ÖSK snittat -11 de senaste tre åren. Det är alltså en bit kvar för att ta det där andra steget.

ÖSK har en bra stomme med en av Allsvenskans bästa målvakter i Oscar Jansson. Där skickade också klubben en viktig signal genom att förnya kontraktet med honom tidigare i år. Det finns en backlinje där amerikanen Brendan Hines-Ike etablerade sig på allvar i år och där Michael Almebäck och Martin Lorentzson står för rutinen. På mittfältet finns Nordin Gerzic som bara blir viktigare och viktigare för balansen i laget. Och så en Kennedy Igboananike längst fram som det ska bli intressant att se om Axel Kjäll och hans kollegor kan få ut ytterligare en nivå ur. Lägg därtill årets nyförvärv Johan Mårtensson och Filip Rogic som kan bli ännu nyttigare nu när de har klarat av en säsong i den svartvita dressen.

Sedan kan så klart mycket hända med befintlig spelartrupp innan säsongen 2018 drar igång. Sportchefen Magnus Sköldmark och övriga har ett både spännande och gediget arbete framför sig för att ÖSK ska kunna ta det där andra steget med start nästa år.

I mitten av februari drar det igång när ÖSK åker till Varberg och möter division 2-laget Tvååker i Svenska Cupen. Tills dess drömmer örebroarna vidare om det som komma skall.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.