Dyksemestra med Oxygene Örebro


Posted 2016-02-11 in Leva & Bo

Oxygene Örebro har utbildat dykare i över 20 år, och är sedan åratal tillbaka ett topprankat PADI-dykcenter (Professional Association of Diving Instructors). Men de är inte bara utbildare, de är researrangörer också.

 

På Travel & Taste kommer Oxygene förutom sin monter även att hålla i ett seminarium om dykning, olika typer av utbildningar, och dykresor. Men den stora grejen är att man ska ta dykningen till mässan på ett väldigt handgripligt sätt.

– Vårt dykcenter ligger mitt i stan och där erbjuder vi allt ifrån grundkurser till instruktörsutbildningar. Under Travel & Taste erbjuder vi prova på-dyk inne på själva mässan. Just nu arbetar vi på att lösa det logistiska och än så länge ser det bra ut, berättar Oxygene Örebros Eric Paszti.

 

Prova på-dyk? Hur funkar det, ska man ta av sig kläderna och klämma in sig i en våtdräkt?

– I vår vanliga verksamhet dyker vi ofta med så kallade torrdräkter, vilket är vad det låter som: dräkter där man är torr på insidan. Tanken är att besökarna ska få ta på sig en sådan dräkt ovanpå kläderna och sedan få testa hur det känns att andas med dykutrustning under vattnet.

 

På er hemsida erbjuder ni olika dykresor, till exempel en till Röda havet. Vad kan du berätta om den?

– Vi brukar arrangera två gruppresor per år. En större resa som går till tropiska vatten, det kan till exempel vara Sydostasien eller Maldiverna. Sen gör vi även en kortare resa som brukar gå till Malta eller någon annan plats vid Medelhavet. Årets stora gruppresa är en så kallad ”live aboard”, och i år åker vi till södra Röda havet – där det är lite mer orörda vatten. På en live aboard bor man på dykbåten och det enda man gör är att äta, sova, dyka och ta det lugnt.

 

Det går faktiskt att ta dykcertifikat från 10 års ålder, berättar Eric.

– Men då måste man alltid dyka med målsman eller instruktör och bara på grundare vatten.

Många passar på att ta dykcertifikat under utlandssemestern.

– Under vinterhalvåret erbjuder vi ”tropiska grundkurser”. Det innebär att man kör bassäng och teori hemma i Sverige i ett lugnt och långsamt tempo med mycket tid i vattnet. När man sedan åker utomlands – med oss eller på egen hand – så gör man de avslutande dyken. Vi är anslutna till det internationella Padi-systemet, vilket betyder att utbildningen har samma upplägg över hela världen – man kan göra den sista delen av utbildningen i ett land där både luften och vattnet är varmt, avslutar Eric.

Vill du veta mer? Surfa in på oxygeneorebro.se och läs vidare.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.