Ett transferfönster utan dess like för ÖSK


Posted 2016-09-14 in Leva & Bo, Örebro SK

En gång i tiden, 1989 för att vara exakt, startade Magnus Sköldmark sin elitfotbollskarriär i Örebro SK. 2010 återvände han till klubben på tjänstemannasidan och i början av 2016 fick han den officiella titeln sportchef. Den här sommaren har han fått vara med om ett transferfönster utan dess like för klubben.

 

– Vi har nog aldrig haft så stor spelaromsättning, åtminstone inte under mina år i klubben. Vi har varit proaktiva. Vi har fått in 7 nya spelare som vi ville ha och kunnat sälja 4 spelare och fått bra betalt.

En sak han märker är att spelarna faktiskt vill komma till Örebro.

– Vi har ett starkt tränarteam och ryktet sprids om vår öppenhet. Det kan låta som en klyscha men vi har högt i tak och det märker spelarna.

I sin roll som sportchef arbetar han väldigt nära tränarteamet med Alexander Axén i spetsen.

– Vi har varit helt överens om de värvningar vi gjort och fotbollsmässigt har vi adderat rätt kvaliteter till truppen.

Magnus sticker inte under stol med att klubben gärna vill ha Bosman-spelare. Det är en nödvändighet tills klubben kunnat stärka sin ekonomi. Men det är många faktorer som spelar in när det gäller att värva nya spelare. Inte minst är det första mötet viktigt.

– Vid ett första möte med en spelare försöker jag tanka av så mycket information jag bara kan. Familjesituationen och intressen och sådana saker. Sedan är det viktigt att komma hit så att vi kan visa upp arenan, klubben och staden för spelaren. Andra saker som spelar in är relationen med tränarna, speltid och att de faktiskt trivs här.

I år har ovanligt många spelare utgående kontrakt vilket orsakat frågetecken bland fans och media. Enligt Magnus får man räkna med att det kan bli så i olika perioder.

– I olika cykler får vi räkna med att det finns många utgående kontrakt men vi arbetar med att vara proaktiva så att vi har färre som löper ut. Vi har erbjudit spelare nya kontrakt men ibland väljer de andra alternativ. Ibland handlar det om ekonomi, ibland vill en del spelare ha kortare kontrakt än det vi erbjuder. Men jag vill poängtera att vi vill ha färre utgående avtal per år och den strategin arbetar vi efter hela tiden.

 

ÖSK kan inte konkurrera med lönekuverten alla gånger. Hur gör du reklam för ÖSK och Örebro för att locka spelare att komma hit?

– Örebro och ÖSK Fotboll är lätt att marknadsföra idag! Vi alla i och runt klubben gör det på ett framgångsrikt sätt. Jag flyttade hit första gången 1989 och kunde återvända hit i en annan roll för några år sedan. Skillnaden då mot idag är en framåtlutad och offensiv stad som vill ha elitidrott på högsta nivå. Vi som klubb har marknadsfört oss mycket bra det senaste året med en större öppenhet som skapar engagemang hos supportrar och medlemmar. Tv-programmet Säsongstart Allsvenskan där man kunde följa vår A-trupp väldigt ingående har visat vilken härlig grupp spelare vi har här och även vilken professionell tränarstab vi har.

 

Hur ser du på utmaningarna ni står inför?

– Elitfotbollen är speciell. Det handlar om tävlingsinriktade individer som alla ska dra mot samma mål. Det finns flera olika aktörer som samverkar och alla har en viktig roll att fylla. Vi är en modern klubb idag som ska bli ännu bättre och vi har några steg kvar att ta. Vi behöver få kontinuitet i hela vår organisation för att lyckas långsiktigt, det har varit stor omsättning både på kontor och spelarsidan de senaste två åren. Kontinuitet är viktigt.

 

Magnus Sköldmark om sommarens värvningar:

Anton Fagerström – Försäljningen av Jakob Rinne genererade en bra summa till klubben. Vi tog in Anton som hade helt rätt profil. Vi hade även träffat honom 2015 och konstaterade att han är intressant för oss och det var viktigt att det var en spelare som varit förstemålvakt.

Alfred Ajdarevic – Vad är det man brukar säga? Äpplet faller inte långt från trädet. Pappa var en duktig fotbollsspelare och Astrit känner vi ju till. Det är en långsiktig värvning vi lyckades få till och visst spelade det in att Astrit redan fanns här.

Ferhad Ayaz – Han kommer från regionen och har fina offensiva kvaliteter. Det är bara en tidsfråga innan han når startelvan.

Victor Sköld – I konkurrens med andra klubbar valde han ÖSK. Victor var en viktig pusselbit som kunde gå rakt in i laget. Det gjorde att vi fick konkurrens i anfallet direkt, vilket var viktigt. Det kommer självklart att ta tid med alla relationer ute på plan innan allt sitter men det kommer att bli bra på sikt.

Michael Omoh – Vi har följt Omoh länge och haft en lång dialog. Vi ville ha honom redan förra säsongen men det blev först nu. En stor fördel med honom som utländsk spelare är att han inte behöver någon lång inskolning då han spelat i Sverige flera år redan.

Nahir Besara – Den sista värvningen som vi lyckades med precis framför näsan på en av våra konkurrenter, det gick väldigt fort från första kontakt till att det var klart. En klasspelare som kommer att vara viktig i det fortsatta lagbygget.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.