Häxor på Örebro slott

Text: Camilla Johansson Foto: Pressbild
Posted 2018-03-19 in Leva & Bo

Påsken kommer tidigt i år, redan den 29 mars är det skärtorsdag med påföljande påskhelg. Det innebär att det traditionsenligt är häxevenemang på Örebro slott.

 

Under det som kallades “Det stora Blåkullabullret” mellan 1668 och 1676, en period då de flesta häxprocesser genomfördes i Sverige och cirka 300 människor dog, finns det dokumentation att 20 kvinnor satt fängslade på Örebro slott anklagade för häxeri. Den mest kända av dessa är Katarina Bure, född i Nora och vid tiden för anklagelserna gift med Petrus Fontelius som var kyrkoherde i Gävle. Katarina Bure frikändes 1676 från alla anklagelser.

Numera är häxkopplingarna till slottet av betydligt roligare snitt. Den 26 mars inleds Häxveckan med spännande och lekfulla vandringar i slottet vilka vänder sig till barn från 7 år och uppåt. Vandringarna startar klockan 16.30 och äger rum varje dag fram till och med Skärtorsdagen.

För den vuxna publiken, från 13 år i målsmans sällskap, blir det en kvällsföreställning av ”Den onda kvinnans öde” klockan 18.30 på Skärtorsdagen. Kvinnan ifråga står anklagad för häxeri och tillsammans får publiken avgöra hennes öde. Barnevenemanget kostar 80 kronor och vuxenevenemanget 180 kronor.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.