Julens bästa speltips


Posted 2016-12-08 in Kultur, Leva & Bo

Middagsbjudning, förfest eller tjejkväll. Oavsett anledning verkar sällskapsspelen ha fått ett nytt uppsving. Om ditt gamla Monopol står och samlar damm och du kan ditt Trivial Pursuit utan och innan så finns det en uppsjö med nya, roliga spel att testa – men vad ska du välja? Lugn, med Totally Örebros speltest får du bättre koll på årets nyheter i spelhyllan.

 

Så här gjorde vi: En testpanel av Örebroare i olika åldrar har fått spela några av årets nyheter och ge både korta omdömen och betyg från 1 till 5. Här är testpanelens favoriter från årets nyhetsflod.

 

rodatradenRöda Tråden Världen
(Nicotext)
Betyg: 3,1 av 5

Koppla ihop tio till synes långsökta ledtrådar för att komma fram till en stad, ett land eller plats någonstans i världen. Det var inte helt lätt men sådär lagom klurigt, tyckte panelen. Kräver dock en hel del omvärldskunskap och ibland kunde det vara lite väl långsökta ledtrådar.

 

 

 

 

tycktillTyck Till
(Tactic)
Betyg: 3,2 av 5

I det här spelet handlar det om att gissa sig till vilket färg motspelarna förknippar med ett visst ord. Passar även yngre spelare än 8 år, tyckte testpanelen och dessutom går det snabbt att spela. Blir dock lätt enformigt, tyckte Elias. Flera paneldeltagare saknade också en del färger att välja mellan.

 

ryktet-garRyktet Går After Dark
(Plasto World of Entertainment)
Betyg: 3,3 av 5

Minns ni viskleken. En viskning i ett öra förs vidare från person till person och blir (ofta) något helt galet till slut. Här ömsom ritar, ömsom gissar deltagarna och de helgalna tolkningarna av bilderna ger resultat man viker sig dubbel åt. Största skrattfesten i årets test och finns sedan tidigare även i en mer familjevänlig version.

 

 

”Man skrattar så tårarna rinner. Det passar både gammal och ung.” – Daniela om Rappa På

 

rappa-paRappa På
(Tactic)
Betyg: 3,7 av 5

På ett förutbestämt ämne gäller det att rabbla så många relaterade ord som möjligt. Det verkade lätt till en början men spelet går på tid och testpanelen fick kämpa hårt för att gissa de utvalda orden. Men vissa lätta kort var svåra och många ord var för långsökta, tyckte panelen.

 

 

mastarnas-mastareMästarnas Mästare
(Alga)
Betyg: 3,9 av 5

Precis som i tv-förlagan testas både hjärna och kropp i olika utmaningar. Kul med olika moment och det passar olika åldrar, tyckte Malin. Kan lätt bli enformigt vid full spelomgång, tyckte Thomas. Dessutom är spelets fysiska utmaningar är svåra för de med något slags handikapp.

 

tvseriespeletTV-seriespelet
(Nicotext)
Betyg: 4 av 5

500 frågor om tv-serier från det senaste decenniet. Perfekt för serienördar, tyckte vår testpanel som även noterade att det går utmärkt att spela på två personer. Frågorna var dock av skiftande svårighet och en del svar gick till och med att räkna ut från hur frågan var ställd.

 

 

 

 

 

”Snabbt, klurigt och kräver eftertanke.” – Erik om Tribalance

 

tribalanceTribalance
(Alga)
Betyg: 4 av 5

Årets glada överraskning i vårt test var ett klurigt spel som kombinerade matematik med vikt, balans och en känsla för strategi. Dessutom var det roligt att spela i lag. Kul, medryckande och ett spel man vill spela igen, tyckte Sylvia. Panelen noterade dock att det var dåliga färgval på pjäserna för de med nedsatt färgseende.

 

nardadaNär då då?
(Kärnan)
Betyg: 4 av 5

Plocka ut tio historiska händelser och placera dem i kronologisk ordning. Det lät enkelt på förhand med ledde till mycket roliga diskussioner när panelen spelade i lag. Tidlöst spel, tyckte Erik medan Rikard direkt såg en blivande klassiker. Det fina var att man inte behövde vara en fena på årtal för att kunna vara med.

 

vemvetmestVem vet mest?
(Tactic)
Betyg: 4,3 av 5

Spelversion av långköraren från tv. Två ronder, en final och sammanlagt 2 400 allmänbildande frågor. Testpanelen gillade den breda variationen på frågor men varnar för krångliga regler att sätta sig in i om man inte sett tv-programmet. Borde ligga under flera julgranar på julafton.

 

 

 

”Jätteroligt! Även en tioåring kunde vara med.” – Ellinor om Sverige frågespel

 

sverige-fragespelSverige frågespel
(Tactic)
Betyg: 4,6 av 5

Den nya versionen av frågespelet Sverige föll verkligen testpanelen i smaken. Enkla regler, bra variation och nivå på frågorna samt lärorikt var några av omdömena om ett spel det var svårt att säga något negativt om. Sverige-spelet blev bäst i vårt test och är en given julklapp till spelintresserade.

 

 

Sammanfattning: Årets nyheter visade på fantasi och variation men helt klart är att frågespel i någon form fortfarande är populära. Inte så konstigt då att ett okomplicerat frågespel om Sverige tog hem det här testet.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.