Kärt barn får många namn men snabbussarna bara ett

Text: Thomas Helsing Foto: Örebro kommun/Anders Lind
Posted 1 månad sedan in Leva & Bo

Är du också lite trött på anglofieringen av det svenska språket? Det förefaller ibland som att vi är så språkligt fattiga att vi är mer eller mindre tvungna att hitta på namn på engelska när vi uppfinner något nytt. Well, är du kvick så har du nu ett gyllene tillfälle att få döpa om det krångliga engelska namnet på det nya bussystemet BRT – Bus rapid transit.

 

Region Örebro län och Örebro kommun förbereder tillsammans ett modernt och effektivt kollektivtrafiksystem som kallas BRT (Bus rapid transit). Under våren börjar man bygga den första delsträckan som de nya snabbussarna ska trafikera och nu efterlyses örebroarnas hjälp att döpa om det nya systemet.

BRT-systemet består av snabbussar med egna körfält, anpassade hållplatser och hög turtäthet. Detta innebär att fler kan resa med kollektivtrafik i stråket än idag. Första sträckan kommer att gå mellan Brickebacken och Tegnérlunden.

– BRT är namnet på själva kollektivtrafiksystemet, men det är kanske inte så tydligt för alla vad man egentligen pratar om när BRT nämns. Därför vill vi ha örebroarnas hjälp att ta fram ett enklare och bra namn för de nya snabbussarna, säger Henrik Emilsson som är projektledare i Örebro kommun.

Förhoppningen är ett nytänkande förslag som “speglar systemets funktioner”. Namnet ‘Buss Busson’ torde alltså inte stå högt i kurs då det bara beskriver en del i system – bussen. Vilka andra relevanta delar finns det i ett bussystem, undrar du? Jan Berglöf, projektledare i Region Örebro län ger här ett exempel:

– Till exempel kommer de nya bussarna vara lättare att stiga i och ur samtidigt som biljettkontrollerna ska gå snabbare än idag. Det (namnet, reds. anm.) kan vara något som har en tydlig koppling till Örebro, men det är inget krav. Alla förslag är välkomna, avslutar Jan Berglöf.

 

Här är en annan namnomröstning vi minns.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.