Katitzi på Hallagården


Posted 2017-04-30 in Kultur, Leva & Bo

1969 släpptes den första boken om Katitzi av Katarina Taikon. Den 1 juli är det premiär för Katitzi som teater vid Hallagården i Lekhyttan och totalt är 10 föreställningar planerade.

 

– Ja, de som har sett tv-serien och läst böckerna kommer absolut att känna igen sig. Men det här är teater, så det kommer att vara en blandning av böckernas innehåll och allt kommer att vara anpassat för just teater, säger amatörteaterkonsulent Tina Ruth.

Bearbetningen av Katarina Taikons berättelse om Katizi till teater står Johan Huldt för och produktionen är ett samarbete mellan amatörteatergrupperna i Örebro län. Handlingsmässigt befinner pjäsen sig i 1940-talet och platsen är Taikons tivoli. Den kringresande familjen får bara stanna på varje ställe i högst tre veckor. Ibland tillåter någon snäll kommissarie att de får stanna lite längre. För scenografin svarar Gunnar Öqvist.

Föreställningen är uppdelad i tre akter och rollen som Katitzi har man löst så att det är tre tjejer som delar på rollen.

 

Vad är tanken bakom den lösningen?

– Katitzi är med i alla scener och det är en tung börda för bara en tjej. Därför har vi valt att låta tre tjejer spela karaktären under föreställningen. Så många som möjligt ska få spela – det är själva idén med amatörteater.

 

Nu kommer det inte att stå tre tjejer samtidigt på scenen som Katitzi, om nu någon trodde det. Här handlar det om att Elvira Palm, Alva Gustafsson och Elvira Kjellholm avlöser varandra som Katitzi under föreställningens gång.

– Vi tar upp ett aktuellt tema. Det här är lika aktuellt idag som på 1940-talet. Det här är en del i att få en förståelse för romernas historia och här får vi följa Katitzi som är lite av en ”Pippi Långstrump-figur” och som växer upp under fruktansvärda förhållanden.

I samband med teaterföreställningen kommer det att pågå en utställning om romer vid Hallagården.

Det var i början av januari i år som arbetet med föreställningen började för länets åtta amatörteatergrupper som ingår i projektet.

– Det här är tredje gången vi gör något liknande. Första projektet var vid Riseberga och amfiteatern där. Vi spelade både Arns Cecilia och Nils Holgersson. Efter det blev det Stjärnsundsslott med en avstickare till Vinön och nu blir det Hallagården i Lekhyttan.

Katitzi kommer att spelas utomhus.

 

Vad händer om det blir regn?

– Vi här ännu inte råkat ut för regn som förstört en hel föreställning. Det har varit regn före och efter och någon gång har vi fått skjuta upp starten med någon halvtimma eller så. Vi tänker positivt.
Föreställningen är lämplig för barn från sju år och i teaterbiljett ingår även entré till djurparken som finns vid Hallagården.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.