Krönika: En trevlig stadskärna för alla!

Text: Stina Storm Foto: Anders Storm
Posted 2018-05-07 in Leva & Bo, Mode & Shopping

Ibland öppnar vi upp för krönikor och andra åsiktstexter här på Totally Örebro. Den här krönikan kommer från City Örebros vd Stina Storm.

 

Nu är våren här vilket märks – inte minst på alla uteserveringar som byggts upp i city – äntligen fylls staden av glada människor på gator och torg. För även om Örebro är en fantastiskt fin stad med vackra byggnader och med ett slott mitt i city, så består staden framför allt av människorna som bor och vistas här.

Under de dryga tio åren som jag jobbat med stadsutveckling och samverkan på City Örebro har mycket hänt med staden och med vårt sätt att samverka tillsammans. City Örebro jobbar för att staden ska vara trygg, trevlig och tillgänglig alla timmar på dygnet, oavsett årstid och veckodag, men för att lyckas krävs just samarbete, tillsammans!

Idag finns ett samarbetsklimat där det mesta är möjligt och där vi upptäckt att det är trevligare att göra saker ihop än var för sig. Nu behöver vi ta nästa steg för att stärka stadens attraktivitet, framför allt behöver vi förbättra upplevelsen av torgen så att de blir de mötesplatser de förtjänar.

Låt mig ge ett exempel: Järntorget – kan vi inte bara göra om och göra rätt? Jag skulle gärna ha en vacker fontän som lockar till vattenlek på sommaren och en fungerande isbana under vinterhalvåret. Men då måste vi göra om och göra rätt! Detta innebär att skapa förutsättningar för 
konstfrusen/plast is, så att det verkligen är is under vintersäsongen. Dessutom måste vi snygga till betongytan, belysningen och sittplatser runt ytan. – Varför inte färga in betongen nästa gång det är OpenART så att den kan få ett nytt uttryck vartannat år?

Sedan hoppas jag att vi snart har vinteröppna uteserveringar, fler torghandlare med fokus på lokal och närproducerat, mer lekyta för barn och barnsliga vuxna, fritt WiFi i hela city, fler platser för ungdomar att vistas på med kloka vuxna i närheten, smartare cykelparkering och bättre fågelsäkra papperskorgar och mycket, mycket mer. Jag kommer att fortsätta att jobba för att staden ska vara en plats där alla människor känner sig välkomna att vara på, oavsett kön, ålder eller storlek på plånbok.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.