Krönika: Nåt för dom som väntar


Posted 2012-12-05 in Leva & Bo

Jag tror inte på Gud men skulle inte tveka att be om allt ställdes på sin spets. Jag tror inte att rätt och fel alltid kan dela in samhällen, men skulle söka tröst i sanningen om inget annat fanns.

 

Jag tänder på rymden, vetenskap, Hawking och medicin, men det sakrala upphäver då och då min verklighetsuppfattning. Mina favoritlåtar innehåller gudar och himlar. Jag ryser till Bob Dylans religiösa album. De starkaste filmupplevelser jag haft ställer frågor om mänsklighet utifrån mer än det vi kan påverka. Jag har alltid gillat frågor mer än svar, och jag hävdar att det går alldeles utmärkt att mötas i vad man känner och inte nödvändigtvis i vad man tycker. Precis som jag tror att den snabbaste vägen till någon annans hjärta är att hata samma saker snarare än att älska The Smiths tillsammans. Jag tycker att den skarpaste journalistiken ska sakna slutknorr. Att den genomtänkta kritiken aldrig ska behöva sammanfatta. Och att den bästa debatten ska leverera noll facit. Precis som jag ser människor: de finaste ställer motfrågor medan andra snabbt lägger fram fakta. Att vara säker på sin sak är bland det mest avtändande jag vet.

Det finns få utrymmen för motsägelser, frågor och det abstrakta i alla debattklimat. Det är förståeligt. Men att kräva att vi ska välja sida hela tiden är en motsägelse man ibland måste göra uppror mot. Att fylla i fält med redan angivna färger och att lita på att konturerna håller, är det förväntade valet för både vilsna och övertygade, och så fort jag tänker för länge på det känner jag hur kroppen kränger i så mån att jag famlar efter sans som en rädd efter ett dörrhandtag.

Men kom tillbaka om 10 år och fråga mig om jag är fullblodsateist, eller vilken kyrka jag tillhör; kanske har jag hunnit pröva mina läppar mot något annat. Tills dess: låt mig få bygga min egen religion, och fortsätta gråta till ”God Only Knows” samtidigt som krigen överlappar varandra. Låt mig vara motsägelsefull i det här. Och låt mig framför allt befinna mig i det mellanland som är mitt eget, musikens och frågornas förlovade.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.