Anrik butik som spänner över generationerna

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-06-19 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Leon. Sandberg bosättningsaffär

Det är inte sedan urminnes tider som Noraborna kunnat handla saker till hushållet hos Leon. Sandberg bosättningsaffär, men det känns inte som en stor överdrift. Den familjeägda butiken mitt i Nora har funnits sedan 1859.

 

Den här artikeln är ett samarbete med Leon. Sandberg bosättningsaffär.

 

Idag är det Annika och Fredrik, fjärde respektive femte generation, som driver den vidare med samma familjära kundkontakt som när den startades.

När verksamheten startades av Carl Axel Sandberg var det som ett bleck- och plåtslageri som bland annat tillverkade och sålde hushållsartiklar som exempelvis bakformar och mjölkflaskor. Än idag erbjuder man husgeråd av hög kvalitet men numera är utbudet breddat med glas, porslin, knivar och stekpannor, för att bara nämna en del.

– Stekpannor har faktiskt ökat i försäljning nu i coronatider. Det är fler som jobbar hemma och ska laga mat och upptäcker väl att de behöver byta ut sin gamla panna, berättar Fredrik.

Precis som generationer har passerat butiken på ägarsidan så kan detsamma sägas om kundsidan. Barn som en gång kommit in och fått handla sin första present kommer nu in som vuxna med sina egna barn för att handla.

– Jag vet en liten flicka vars pappas farmor brukade komma in här och handla. Jag expedierade henne väldigt ofta. Nu kommer flickan in och köper någon liten present med sina föräldrar, sådant är trevligt, konstaterar Fredrik.

Han har också noterat att antalet kunder utifrån länet ökar. Nora har blivit ett utmärkt utflyktsmål med både shopping, kultur och sevärdheter. Faktum är att Leon. Sandberg bosättningsaffär även bidrar till kulturutbudet. I femton år har Fredrik och Annika anordnat utställningar med framförallt konstglas i sin butik. Konstnärerna väljer de själva ut och kommer från såväl etablerade koncerner som Kosta Boda och Målerås som mindre studieglashyttor.

– För oss innebär det två saker; dels kan folk komma in och titta på något och dels finner vi en glädje i att sprida en bredd av glaskonst, säger Fredrik.

Leon. Sandberg bosättningsaffär har sommaren 2020 öppet 9-18 på vardagar, 9-16 på lördagar samt 12-16 på söndagar och helgdagar. Du hittar butiken i hörnet av torget, mitt i centrala Nora.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.