Mittmedia på väg att säljas

Text: Thomas Helsing
Posted 2018-12-18 in Leva & Bo, Näringsliv

Mittmedia

Media-koncernen Mittmedia, som bland annat äger Nerikes Allehanda, är på väg att säljas. Mittmedia har varit länge legat i framkant vad gäller omställningen till en digital distribution men har samtidigt tappat intäkter varför koncernens ägarstiftelser nu söker nya ägare med nytt kapital.

 

Mittmedias ekonomiska situation ser instabilt ut. Nu skriver tidningen Resumé att ägarstiftelserna varit på jakt efter nya ägare som kan skjuta in ytterligare kapital. Enligt tidningen lämnades två bud i fredags – ett från Bonnier och ett från den norska mediekoncernen Polaris i samarbete med Västerbottens-Kuriren och NWT.

Enligt Resumé härrör Mittmedias ekonomiska problem från 2005 då man inledde koncernbyggandet med att köpa Centertidningar. Koncernen släpar på en goodwill på 391 miljoner kronor som, om den skrivs ner, hotar att äta upp det egna kapitalet på 295 miljoner kronor.

Goodwill uppstår i samband med ett bolagsförvärv när det köpande bolaget betalar ett högre belopp än det köpta bolagets egna kapital, eller nettovärde. Det överstigande beloppet kallas för goodwill. Orsakerna till att man betalar mer varierar, exempelvis kan det vara så att inte alla tillgångar redovisas i ett företags balansräkning.

Besked om tänkbar köpare väntas komma under den här veckan och enligt Resumés uppgifter kommer Mittmedia tacka nej till Bonniers bud. Prislappen väntas oavsett köpare bli måttlig och hamna någonstans i ”hundramiljonersklassen”.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.