Musikalisk mittfältare med målsug


Posted 2015-09-28 in Leva & Bo

Mittfältaren Martin Broberg har i skrivande stund gjort sju matcher i ÖSK-tröjan. Hans facit, tre mål och en assist, har tänt hoppet hos luttrade supportrar. ”Kungligt”, ”grymt” och ”otroligt” är några omdömen i sociala medier. En ”jackpotvärvning” enligt ÖSK TV.

 

– Jag har alltid haft talangen. Och inte fått kämpa för fotbollen. Det är som jag fått den gratis.

Den analytiska ådran och kärleken till fotbollen går genast i dagen hos Martin Broberg. En reflekterande lirare som har koll. Med ett musikintresse. Gitarr och piano är hans instrument. Han gillar allt från klassisk musik till myspop. Han tror att han säkert skulle ha hamnat i en konstnärlig och artistisk bransch – om det inte varit för fotbollen. Martin har nämligen så länge han kan minnas velat bli något inom fotbollen. Och en tränarkarriär hägrar när han definitivt lämnat planen. Men det är långt dit. Han är bara 25.

Martins första mål mot Häcken i andra minuten bär hans signum. Han fick en boll av Nordin Gerzic på vänsterkanten och letande sig fräckt in mot straffområdets centrum förbi några försvarare och curlade in bollen i bortre hörnet. Som om han aldrig gjort annat.

– Ett snyggt mål som blev som jag tänkt mig. I den positionen har man det i ryggmärgen. Det sker lite på autopilot. Det går av sig själv liksom.

Häcken kom aldrig riktigt igen. Och ÖSK kunde bärga sin första trepoängare på tre månader med en 2-0-seger.

Martin är född i Karlskoga. Han började i Karlskoga Sportklubb. Sedan blev det KB Karlskoga, den större klubben. Är man en talang född i Karlskoga hamnar man genast på Degerfors IF:s radar.
Så också Martin som kom att göra fem och ett halvt år i klubben, varav tre år i seniortruppen. Till saken hör att pappa Peter spelade back i Degerfors under 80-talet. Martin har bra koll på Degerfors fotbollskultur och började sejouren med att gå på Degerfors fotbollsgymnasium.

– Det var ett bra steg att få in fotbollen under skoltid med två extra pass. Det var väldigt varierande kvalitet på spelare där. Någon tillhörde en superettantrupp och så var det de som tillhörde en division 5-klubb. Jag fick leda och styra lite och ta ett ansvar.

Så 2011 värvades han till Djurgården. Efter ett 60-tal allsvenska matcher och 6 mål hamnade han i år på bänken.

– Det var första gången i min karriär jag hamnat i den sitsen. Nu var jag inte aktuell. En skadefri trupp. Dom andra spelade bra, vi vann och Djurgården gick som tåget. Jag insåg att jag måste se om mitt hus. Att ta ansvar för mig själv.

En professionell spelare måste se verkligheten i vitögat.

– För sin personliga utvecklings skull men även för välmåendet. Man får inte göra det man brinner för. Gå in på planen och spela. Och man tränar varje dag i veckan. Frustrationen byggs på hela tiden.

Martin och agenten startade en noggrann sökprocess efter en ny klubb i mitten av maj. Djurgården visade förståelse även om tränaren Per ”Pelle” Olsson ville behålla honom. Valet stod mellan några klubbar i Sverige och utomlands. Det föll på ÖSK.

– Man jämför trupper och tränare. Var kan jag utvecklas mest, få speltid och en viktig roll i laget. Många olika faktorer vägdes in. Mitt första samtal med Alexander Axén var bra. Jag fick klarhet i det som sker i ÖSK.

Han är klar över vad som krävs.

– Som offensiv spelare kan jag bidra med assist, mål och poäng. Jag tycker att lagkamraterna är bra på att pusha på och ge stöd. Då vågar man mer när man kommer i lägen att ta avslut.

Martin tror på ÖSK – och att säsongen slutar i dur.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.