Nu är det movember


Posted 2013-11-05 in Leva & Bo

En bra låt i dina hörlurar kan få dig att gå med helt ny swag, och på samma sätt är det med mustaschen – en liten remsa hår på överläppen är allt som behövs för att din självbild ska växa till oöverskådliga proportioner. Under november kan man dessutom kombinera det här fantastiska stycket hårväxt med att göra en insats för mänskligheten.

 

Det började 2003 när några australiensiska vänner, som troligtvis befann sig i en bar, bestämde sig för att göra mustaschen modern igen och samtidigt samla in lite pengar till välgörenhet. “Changing the face of men’s health”, som de så snyggt formulerade det. Idén spred sig som en löpeld, från Australien, genom Asien, in i Nordamerika och Europa. Det blev en stiftelse av det hela, Movember Prostate Cancer Foundation, och förra året nådde rörelsen 135 miljoner insamlade euros.

Förra året hade dessutom Movember sin Sverigepremiär. Mustascher odlades, beundrades, och sponsrades över hela Sverige. När du läser det här är det movember, och du kan se tecknen runtomkring dig – hipstergrannen med skägget visar plötsligt hud i ansiktet, prostatacancerforskningen får en plötslig uppgång i bidrag, och Totally Örebro skriver corny texter om alltihop. För mer information kan man kika in på www.movember.com.

 

Några olika mustaschtyper

  • Cykelstyre – när mustaschen ser ut som bockstyret på en cykel.
  • Knävelborrar – namnet på en uppåtvriden mustasch under 1500- och 1600-talen. Återkom som skämtsam benämning på “Kaiser Wilhelm-mustaschen” kring sekelskiftet 1900. Benämningen används endast om stora mustascher, nu för tiden mest på ett skämtsamt sätt.
  • Hästsko – hästskomustaschen, eller slokmustaschen, bildar en bruten ring kring munnen. Nedre delen av ringen, på hakan, är bortrakad.
  • Moppemustasch – gles hårväxt på överläppen anses typisk för mopedburna pojkar i tonåren och går därför i folkmun under benämningen moppemustasch eller moppemusche.
  • Pröjsare – kommer ursprungligen från “preussare”. På 1800-talet var det många som ville efterlikna de beundrade preussarna.
  • Snorbroms/Hitlermustasch – den korta mustaschtypen, ofta förknippad med Adolf Hitler eller Charlie Chaplin.
  • Tangorabatt – en tunn och smal mustasch som är som ett streck utmed överläppen, populärt bland latinamerikanska män sedan slutet av 1890-talet och mode i Europa 1910–1940 efter att tangon slagit igenom som modedans.
  • Valrossmustasch – en buskig buskis till mustasch, ofta sedd på skådespelaren Janne “Loffe” Carlsson.

(Källa: Wikipedia)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.