Nyttig ÖSK:are med tunga tidningsmeriter


Posted 2015-08-06 in Leva & Bo, Örebro SK

– VM i Mexiko 1970 var min första riktiga prövning när jag började som sportjournalist på Aftonbladet i Stockholm. En bra läroperiod eftersom en del av den tidens stora journalistnamn fortfarande var i full sving.

 

Det berättar journalisten Krister Linnér. En välkänd Örebroprofil i det team av synnerligen kvalificerade pressvärdar som ÖSK kan mönstra på hemmaplan för att serva mediefolket på Behrn Arena.

Han började sin karriär på nyligen nedlagda Folket i Eskilstuna och slutade som chefredaktör på Nerikes Allehanda 2004. Däremellan ligger en intensiv yrkesbana på Västmanlands Folkblad, Bergslagsposten och Aftonbladets redaktioner i Stockholm, Malmö, Västerås och Örebro. Sportjournalisten formades med tiden till en nyhetsjournalist med välutvecklad nyhetskänsla och det journalistiska hantverket i högsätet.

Att Krister blev ÖSK:are kan vi tacka hans tre morbröder bosatta i Örebro för.

– De var riktiga ÖSK-entusiaster som tog med mig på ÖSK:s matcher. Både i fotboll och i bandy. Det var på den tiden bandyn var så bra. Det var så mitt ÖSK-hjärta väcktes.

Många gånger har han fått ta fajter mot redaktionskollegor runt om i Sverige som inte gärna såg ÖSK i Allsvenskan. En del rena ÖSK-ätare. Han hade haft en lugnare tillvaro om han varit Hammarbyfantast, konstaterar han. Men han har också mött en del tunga medienamn med ÖSK-sympatier, som chefredaktörerna på Aftonbladet: örebroaren Anders Gerdin och kopparbergaren Thorbjörn Larsson.

Som pressvärd har Krister kunnat följa medieutvecklingen under senare år på nära håll.

– Bilden av vilka som representerar media är helt annorlunda än tidigare. Nu dyker det upp folk från nya publiceringsformer som podar, hemsidor och bloggar. Jag har jobbat för att få fram regler och gränser för de här grupperna. Vem som helst kan ju starta en hemsida. Fanklubbar och olika supportergrupperingar med mediala pretentioner kan vara knepiga att hantera.

– De ska lägga ut bilder och är mera fans i den dåliga bemärkelsen och stör mer på pressläktaren.

Han har noterat att antalet fotografer har ökat till följd av all nätpublicering. Medan riksmediernas bevakning blivit allt tunnare. Tidigare bevakades i stort sett varje match i högsta serien i de stora bollsporterna.

Krister Linnér har i ett tiotal år gjort ett viktigt ÖSK-jobb i kulisserna, som medlem av valberedningen. Han avgick på årsmötet i våras. Under sin tid har han märkt en ökande aktivitet hos en del medlemmar när det gäller att ge synpunkter på styrelse och styrelsearbetet.

– Jag är inte riktigt klar över vad det beror på. Ett större intresse är bra för föreningen, även om det är mest de missnöjda som hör av sig.

Däremot har beredvilligheten att ställa upp och ta ansvar inte ökat i en förening av ÖSK:s typ. Snarare tvärtom.

– Det är krävande att sitta i en sån styrelse och axla ett stort ansvar för både bolaget Elitfotboll och själva föreningen. Att vara ordförande är ett oavlönat heltidsjobb. Det har funnits diskussioner om att arvodera en ordförande, men dit har man inte kommit än.

Efter succéhösten förra året och cupskrällarna i våras infann sig en sorts baksmälla vid den allsvenska starten.

– Det verkar som flera av spelarna inte klarade av att leva upp till förväntningarna. Lägg därtill oflyt i en del matcher och otur med skador på nyckelspelare som Alhassan ”Crespo” Kamara. Det är tydligt att vi saknar avslutare.

Nu väntar en tuff höst. Vi tror båda att det kommer att gå vägen. ÖSK hör hemma i allsvenskan.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.