Örebrosonen Hjalmar Bergmans 3 bästa romaner


Posted 2019-05-09 in Kultur, Leva & Bo

Varje sann Örebroare måste ha koll på Hjalmar Bergman – antagligen den största författare som staden har producerat. Här kommer de tre bästa romanerna för att bekanta sig med Bergmans författarskap.

 

Under åren har Örebro gett upphov till många inflytelserika personer inom svenskt kulturliv. En av de allra viktigaste är utan tvivel författaren Hjalmar Bergman (1883-1931). Inte bara har hans romaner och pjäser influerat efterkommande svenskspråkig litteratur; eftersom en stor del av dem filmatiserades påverkade de även den tidiga svenska filmens utveckling.

Bergman jobbade också som översättare. Bland annat bidrog han till en av de första översättningarna av sagosamlingen Tusen och en natt.

Uppväxt i Örebro och efter år av dekadent leverne död i Berlin, hann Bergman även bo i Stockholm, Florens och Hollywood. I efterhand är det främst hans säregna blandning av komik och tragik som fascinerar, samt hans medryckande beskrivningar av Bergslagenområdet. Stilen är ironisk, fantasifull och behandlar ett vitt spektrum rent tematiskt.

I hans verk möter vi allt från vanliga småstadsfamiljers problem på casino (som i dramat Dollar), via munkar under renässansen (som i Savonarola), till skräckslagna clowner (som i Clownen Jac).

 

3. En döds memoarer (1918)

Mycket av Bergmans litteratur kretsar kring hur människors förhållanden bestämmer deras öden. En döds memoarer handlar om två familjer som är släkt, men som lever under vitt skilda förhållanden och därmed öden. Adliga Arnfelt tar sig lätt fram genom livet, medan Arnberg misslyckas generation efter generation.

Inom detta skenbart enkla samhällskritiska tema ryms allt från spökhistorier och religionskritik till bondfångeri med magiska läkemedelsdrycker. Under allt vilar en pessimistisk ådra som gör verket till en av Bergmans mörkaste romaner.

 

2. Markurells i Wadköping (1919)

I Bergmans romaner finns ofta ett återkommande persongalleri. Utgiven endast ett år efter En döds memoarer delar Markurells i Wadköping många karaktärer med föregångaren. Trots att Markurells i Wadköping ytligt sett är en komedi delar verket även samma underliggande tragik. Romanen utspelar sig under en enda dag, då det hålls studentexamen i den fiktiva staden Wadköping.

Värdshusvärden Markurell oroar sig över att hans son Johan inte ska bli godkänd och försöker därför muta skolan. Under dagens lopp får han dock höra en hemlighet som ställer hans förhållande till Johan på prov.

 

1. Clownen Jac (1930)

Bergmans sista roman är också hans kanske mest kända. I romanen finner vi en syntes av av de teman som upptagit hans författarskap. Som så ofta är en del karaktärer bekanta från andra Bergman-romaner. Huvudkaraktären förekommer till exempel även i romanen Farmor och vår Herre (1921). Efter Bergmans tid i Hollywood innehåller berättelsen också en tydlig satir över den amerikanska underhållningsbranschen.

Jac är en clown som blir känd för sin skicklighet att spela skräckslagen. Vad publiken inte vet är att Jac inte spelar rädd; han är rädd på riktigt. Rädd för vad? Det är här bokens svårtydda djup kommer in i bilden. Texten är full av dunkla och mörka undertoner, när huvudkaraktärens ångest skildras både lika tydlig och svårgreppad som verklig ångest är. Att det är just Jacs existentiella ångest som gör honom framgångsrik har förstås fått många att spekulera i att clownen är ett porträtt av Bergman själv.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.