ÖSK:s säsong i siffror


Posted 2017-12-09 in Leva & Bo, Örebro SK

Ytterligare en säsong kan läggas till handlingarna och för Örebro SK får man väl arkivera 2017 under besvikelser. Laget hade länge vittring på topp-6 men en osedvanligt svag avslutning på säsongen gjorde att det till slut blev en blygsam elfte plats i årets allsvenska.

 

Nu är klubben i full färd med att lägga pusslet för nästa säsong, en säsong som blir den första med nye tränaren Axel Kväll vid rodret. Den första värvningen är redan klar i form av den 28-åriga finske landslagsmannen Albin Granlund. Men hur såg egentligen säsongen 2017 ut och hur presterade spelarna? Här har vi samlat lite behändiga siffror för alla statistikbitare där ute.

° Delar vi upp säsongen i hemma- och bortamatcher samlade ÖSK ihop 23 poäng vilket ger en nionde plats i ”hemmatabellen” medan bortakamperna genererade 13 poäng och en tolfteplats.

° I år var målskyttet stundtals ett frågetecken. När ÖSK väl gjorde mål var det den sista kvarten i första halvlek som var hetast. 11 av totalt 38 mål föll mellan matchminut 31 och 45. Att ÖSK var trögstartade pekar statistiken som visar att laget endast gjorde 7 mål under den första halvtimmen på. Full fart från start kan vara ett bra stridsrop inför nästa år.

° Endast de fem lagen bakom ÖSK i tabellen gjorde färre mål än de svartvitas 38. Ännu värre var det bakåt där 54 insläppta endast överträffades av jumbon AFC Eskilstuna som släppte in 55 mål och Elfsborg där det rasade in hela 59 bollar. Ska vi gissa kommer det drillas försvarsspel i både Örebro och Borås under försäsongen nästa år.

° Är man neutral och vill se mål är dock ÖSK ett säkert kort. 70 procent av lagets matcher hade över 2,5 mål åt endera håll. Allsvenskan hamnar dock långt ned över ligor där man får se mycket mål. Med 2,78 mål per match placerar sig Allsvenskan på en 38:e plats, strax efter norska Eliteserien. Vill du se mål är det Tahitis Ligue 1 som gäller där man snittar 5,24 mål per match.

° En formtabell över de sista åtta omgångarna placerar ÖSK sist med endast 6 poäng.

° Till sist vräker vi på med lite procentsatser, är ni med nu? Under årets säsong gjorde ÖSK det första målet i 37 procent av matcherna, och när de gjorde första målet resulterade det i seger i 73 procent av matcherna. Kikar vi enbart på hemmaplan stiger motsvarande siffra till hela 86 procent medan det på bortaplan sjunker till 50 procent.

 

Intern skytteliga

Namn mål/antal matcher
Nahir Besara 10/30
Kennedy Igboananike 9/23
Filip Rogic 6/25

 

Intern assistliga

Namn assist/antal matcher
Nahir Besara 7/30
Michael Junior Omoh 4/26
Kennedy igboananike 2/23

 

Flest minuter

Namn antal minuter
Oscar Jansson  2 700
Nahir Besara  2 635
Brendan Hines-Ike  2 578
Martin Lorentzson  2 504
Nordin Gerzic  2 487

Källor: soccerstats.com, allsvenskan.se

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.