Peder Lamm har det antika som intresse

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 7 månader sedan in Leva & Bo, Mode & Shopping

Peder Lamm
Casinotopp banner

Han fastnade i den antika världen redan som ung på 70-talet. Mest känd är Peder Lamm för sin medverkan i det där tv-programmet där antika saker värderas.

 

– Mitt intresse för gamla prylar är medfött. Har alltid haft det, säger Peder Lamm när vi samtalar under en tågresa över Öresundsbron.

 

Ungefär som att ha en hemlig superkraft?

–Haha! Ja, kanske det, men jag är dålig på att dölja den.

Intresset för historia väcktes tidigt hos Peder och efter ett sommarjobb på Bukowskis blev det studier vid Stockholms universitet i konstvetenskap, historia och bebyggelsehistoria. Sedan blev ett mentorskap med auktionsprofilen Johan Nordén en av de mest betydande faktorerna för Peder att ta steget ut i eget företagande.

När Crafoord Auktioners stockholmskontor kontor lades ned var Peder chef där vid 29 års ålder. Idag har han varit företagare i 12 år och samarbetar bland annat med månadsmagasinet Antik & Auktion.

Under söndagens del av mässan “Bostad 2018” på Conventum arena kommer Peder att finnas med.

 

Vad kommer att hända?

– Det kommer att bli antikvärdering för mässans besökare. Tanken är att ta med sig en tavla, en brosch, en vas eller en pistol. Lite vad som helst man är nyfiken på vad det kan vara och vad det kan vara värt. Jag förklarar användning, om man nu inte vet det, berättar kulturhistoria och historian bakom föremålet. Och ger givetvis en värdering

 

Finns det mycket som är gömt i svenskarnas källarförråd?

– Det finns guldkorn. Men snittvärdet på det som finns är en kanelbulle och en kopp kaffe, ungefär. Men det handlar om så mycket annat än det monetära värdet. Onkel Gustavs grogglas kanske bara är värda 20 kronor i närmaste Andrahandsaffär, men just att det är onkel Gustavs glas kan vara värt så mycket mer rent affektionsmässigt.

 

Dina värderingar. Får du mothugg i de summor du sätter?

– Jag sätter ett värde utifrån vad en sak brukar gå för på en auktion. En urmakare eller juvelerare brukar oftast sätta ett mycket högre värde eftersom de har helt andra kostnader att ta hänsyn till där exempelvis hyra och lönekostnader ska ingå.

 

Har det hänt att den som haft med en sak för värdering blivit besviken?

– Ja, O ja! Det händer ofta. Man kanske tror att morfars klocka från 1800-talet ska vara värd mer och det har hänt ibland att personer blivit lite ledsna i ögat.

 

Vad är det mest märkliga du har fått i din hand under en sådan här värdering?

– Oj, jag arbetar ungefär två dagar i veckan då jag värderar saker. Det händer hela tiden att jag får märkliga saker i min hand. Som förra veckan när jag var på landsbygden i Skåne och en tavla av en känd tysk konstnär dök upp. Han hade som specialitet att måla pansarkryssare. Det hade jag inte förväntat mig att hitta just där.

 

Och om man råkar missa Peder Lamm under söndagen, var ser man dig nästa gång?

– Jag kan dyka upp lite överallt. Det kan vara Gävle, Umeå eller Helsingborg. Enklast är det att kolla min Facebook-sida. Där brukar jag skriva var man kan möta mig för värdering och samtal om antikviteter.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.