Så pressar du räntan på konsumtionslånet


Posted 2021-06-04 in Leva & Bo, Näringsliv, Övrigt, Sponsrat

Ett konsumtionslån är precis som det låter, ett lån som används med syfte att konsumera. Det finns många andra namn för konsumtionslån så som blancolån, privatlån, billån eller medlemslån. Man kan säga att alla lån som inte är ett bolån är ett konsumtionslån.

Ett konsumtionslån lämpar sig väl om man exempelvis ska köpa nya bil, renovera i bostaden eller får oväntade utgifter och är i behov av ett lån av den anledningen.

Ränta på konsumtionslån

När det kommer till räntan på ett konsumtionslån så är den rörlig och kan inte ändras av långivare hur som helst. Den varierar ganska mycket beroende på vilken långivare som du ansöker hos lån om.

När det gäller lån för konsumtion så tillämpas ofta något som kallas för individuell ränta. Det innebär att räntan sätts individuellt beroende på låntagarens ekonomiska situation och storleken på lånet.

Utgångspunkten för ett konsumtionslån är att långivaren kan sätta räntan fritt, men för en del lån som räknas till konsumtionslån så finns det vissa regler som måste följas och i vissa fall också ett räntetak. Detta gäller för högkostnadskrediter som snabblån eller sms-lån där räntan max får sättas till 40%.

Pressa ner din ränta på ditt konsumtionslån

Vanligast är det att man förhandlar om ränta när det handlar om ett bolån. Men även när det gäller vissa typer av konsumtionslån finns det möjlighet att pressa ner räntan en del.

Om det är det första lånet du tar hos banken så är det normalt sett det bästa tillfället att förhandla. Eftersom banken vill att du ska ta lån hos dem och inte hos någon annan bank så brukar det vara förhandlingsbart vid sådana tillfällen.

Om banken inte vill förhandla alls så riskerar det att mista dig som kund och istället ge bort dig till en annan bank, det vill normalt sett inte någon bank riskera.

En annan bra sak att göra för att få ner räntan är att kontakta ett par olika banker, för att se vem som direkt kan erbjuda den lägsta räntan. Här ska du inte vara rädd att berätta att du även har kontakt med andra banker som kan erbjuda en ränta som är lägre etc.

Då hamnar du ofta i en betydligt bättre position och ökar dina chanser att få ner räntan.

Förhandla om ränterabatt

Man kan också försöka förhandla om ränterabatt. Alla banker har något som kallas för grundränta, det innebär att det är den räntan de presenterar till dig som låntagare vid förhandlingen. Men bankerna har även en ränterabatt som de kan erbjuda dig.

Dock krävs det här att du försöker förhandla om räntan för att det ska bli aktuellt. Genom en ränterabatt kan du spara stora summor pengar på ditt lån och på så vis också få ner räntan vilket gör att din månadskostnad och den totala kostnaden på lånet blir lägre.

Kom ihåg att alltid göra ett försök att förhandla ner räntan på ditt konsumtionslån och att alltid kontakta ett flertal banker.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.