Speltest 2017


Posted 2017-12-01 in Kultur, Leva & Bo

Middagsbjudning, förfest eller tjejkväll. Oavsett anledning passar sällskapsspelen bra vid varje tillfälle man samlas. Om ditt gamla Monopol står och samlar damm och du kan ditt Trivial Pursuit utan och innan så finns det en uppsjö med nya, roliga spel att testa – men vad ska du välja? Lugn, för andra året i rad har Totally Örebro doppat tårna i floden av sällskapsspel så att du får bättre koll på årets utbud i spelhyllan.

 

Så här gjorde vi: En testpanel i olika åldrar har fått spela några av årets nyheter och ge både korta omdömen och betyg från 1 till 5. Här är våra åtta favoriter från årets nyhetsflod.

 

Duellfesten
(Användbart litet företag)
Betyg: 3,5 av 5

I Duellfesten utmanar spelarna varandra på olika kluriga dueller där både hjärna och kropp sätts på prov, ibland i kombination. De som inte duellerar satsar på vem de tror vinner. Gav upphov till mycket skratt och retfulla kommentarer. Perfekt för att sätta sambon, morsan eller den skrytsamma kompisen på plats, tyckte testpanelen.

 

 

”Tog slut för fort. Väldigt kul och påminner om programmet” – Ellinor om Doobidoo.

 

Doobidoo
(Alga)
Betyg: 3,7 av 5

Alla momenten från det populära frågeprogrammet på tv finns med här. Gissa, rita och sjung loss. Testpanelen gillade visserligen inte timern som lät för mycket men det går att ersätta med mobiltelefonen. En bra överföring från tv till sällskapsspel.

 

 

 

Flaggor & länder QUBE
(Alga)
Betyg: 4 av 5

Algas små, snabba spel i QUBE-serien gick hem hos testpanelen. Så även detta spel som passar geografinördarna i sällskapet bäst, men en bra svårighetsgrad gör att de flesta kan ha kul en stund. Går dock inte att spela på två enligt reglerna trots att asken anger det.

 

 

 

Spela mera: Krimspelet

(Nicotext)
Betyg: 4,2 av 5

Nicotext har satsat på enkla, smidiga frågespel och det här tilltalade testpanelen. Frågorna blandade både fiktiva deckare och verkliga kriminalhistorier och höll en lagom nivå. Vi svenskar gillar våra deckare och här får man testa den kunskapen.

 

 

 

”Kul för man får hjärnsläpp ” – Ulrika om Ord för ord.

 

 

Ord för ord
(Plasto World of entertainment)
Betyg: 4,3 av 5

Associationer blir ofta väldigt roliga. Beskriv ett ord med andra ord och låt dina lagmedlemmar gissa. Spelet gav många skratt och ordpåsen går lätt att ta med på resan. Dessutom finns bilder för de som inte kan läsa vilket gör att alla kan vara med. Bra, tyckte testpanelen.

 

 

 

Kort Alfapet QUBE
(Alga)
Betyg: 4,5 av 5

Vill man slippa dra fram spelplanen med alla bokstavsbrickor är Kort Alfapet perfekt. Bilda ord med hjälp av bokstavskorten och välj rätt strategi för att nå fler poäng än motståndarna. Enkelt att förstå och svårt att sluta spela tyckte testpanelen.

 

 

 

Ubongo 3D
(Kärnan)
Betyg: 4,7 av 5

Med hjälp av de Tetris-liknande Ubongo-klossarna ska man lägga en figur innan tiden rinner ut. Vanebildande och kul tyckte testpanelen. Olika svårighetsgrader gör att de flesta kan vara med och spela. Annorlunda och väl genomtänkt spel som sticker ut i årets speltest.

 

 

 

Utan tvekan QUBE
(Alga)
Betyg: 4,9 av 5

Ännu ett QUBE-spel där Alga hittat rätt blev en skrattfest utan dess like. Tio frågor ställs och du får inte svara Ja, Nej, eller tveka. Otroligt svårt men galet roligt, tyckte testpanelen men upptäckte att det fungerar sämre för två spelare.

 

 

 

”Bättre svårighetsgrad än på tv. Bara en fråga till… -känsla” – Thomas om På spåret QUBE.

 

 

 

På spåret QUBE
(Alga)
Betyg: 5 av 5

QUBE-spelen visade sig vara ett genidrag av Alga och den här förenklade versionen av det stora sällskapsspelet föll hela testpanelen på läppen. Med lättare frågor gav det en ”bara en fråga till”-känsla som passar de flesta. På spåret QUBE blev en otippad men älskad testvinnare.

 

 

 

Sammanfattning: Det var tätt i toppen av årets nyheter och precis som förra året så är tv:s frågeprogram populära även i hemversioner. ”På spåret” finns redan som sällskapsspel så lite otippat tog en smidigare version hem det här testet.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.