Bygger hus med markskruv

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2020-04-17 in Leva & Bo, Näringsliv

Swärd & söner

Sedan 2013 samarbetar Swärd & söner i Askersund med Sluta gräv! där de använder det sistnämnda företagets markskruv.

 

Oftast handlar det om altaner och staket, men nu har Swärd & Söner byggt ett hus med hjälp av markskruv.

– Vi fick en förfrågan från Götenehus och Värsåsvillan om vi kunde hjälpa till vid byggandet av ett fritidshus på ön Notakullen, beläget mellan Askersund och Laxå. De hade insett att användandet av betongplintar skulle bli alldeles för komplicerat på ön och ville därför använda markskruv, säger Jan-Erik Swärd som startade företaget Swärd & söner 2006.

Sedan mer än sju år tillbaka är byggföretaget Swärd & söner i Askersund återförsäljare av en markskruv som marknadsförs under namnet Sluta gräv!. Huvudkontoret finns i Helsingborg och markskruven importeras från Kina, men för Swärd & söner började det med en internetsökning som landade i Västerås.

– Det var Jan-Erik som letade efter något som kunde ersätta betongplinten inför ett arbete och det slutade med att vi köpte en tjänst från en firma i Västerås som använde sig av markskruvar som vi testade med mycket bra resultat, säger Jonathan Swärd som tillsammans med sin far Jan-Erik och brodern Alexander utgör byggfirman Swärd & söner.

En kontakt med Håkan Liljekvist och Kim Olsson i Helsingborg resulterade i att de nu är montörer för Sluta gräv!. Fördelarna med markskruven består i en minimal påverkan på miljön där det bland annat inte behövs grävas på samma sätt som vid användningen av betongplint.

– Dessutom är det tidsbesparande, vilket sparar pengar. Ungefär hälften av kostnaden, säger Jan-Erik.

Garantin för en markskruv är 25 år och produkten är helgalvaniserad.

– Det här är första gången vi gör något liknande och den här typen av arbete vi gjort nu passar för fritidshus och inte för större, tyngre hus, påpekar Jan-Erik.

 

Hur lång tid tar det från det att första markskruven påbörjas till ett hus att gå in i?

– Markskruven tog ungefär tre dagar att få dit och sedan levererade en helikopter färdiga husväggar till Notakullen. På fem dagar hade vi fått klart huset med tak. Nu har vi haft paus en stund och det som återstår är att montera inredning och lite andra detaljer.

Nytt hos Swärd & söner är samarbetet med Bröderna Sanders bygg i Lindesberg.

–Vi har ett avtal för att använda markskruven i hela Örebro län men vi har insett att det är ohållbart för oss att resa från Askersund för att göra jobb i exempelvis Nora, Hällefors och Kopparberg. Därför har vi nu inlett ett samarbete med Bröderna Sanders Bygg.

 

Har ni fler projekt liknande huset på Notakullen på gång?

– Den här markskruven är utmärkta när man behöver infästning av staket, altaner, träaltaner men även av Attefallshus och mindre fritidshus. Vi har exempelvis gjort ett utegym med den här markskruven och en eldstad för en Muurikka. Just nu har vi ingenting liknande Notakullen på gång, men vi har fått förfrågningar från flera byggföretag om att använda markskruven på liknande sätt och vi är inte främmande för att bygga ett nytt hus på det här sättet.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.