Tänk tanken – Ta bussen istället för bilen

Text: Camilla Johansson I Foto: Creative Commons
Posted 2019-01-30 in Leva & Bo

Tänk tanken

För ungefär ett år sedan, våren 2018, fick 4 000 bilister prova på att gratis ta bussen till jobbet istället för bilen under två veckor. Nu är det dags igen.

 

I slutet av januari skickas inbjudan ut till 53 000 bilister i regionen där de erbjuds att anmäla sig till att ingå i nästa grupp nya busspendlare. Av dessa kommer återigen 4 000 personer att väljas ut. Kravet för att kvalificera sig är att man har körkort och oftast tar bilen till jobbet.

– Vi vill att fler ska upptäcka fördelarna med att resa kollektivt och vi vet att den här typen av erbjudanden lockar många. Förra årets testresenärs-kampanj resulterade i att vanebilister som tidigare valt bort buss och tåg ökade sitt resande med kollektivtrafiken. Något som sedan höll i sig även efter kampanjens slut, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Prova-på-kampanjen är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen och kampanjen Tänk tanken och efter förra årets inbjudan var det cirka 600 pendlare som fortsatte att ta bussen efter att de två provveckorna var över.

Kampanjen 2018 resulterade också i en besparing på 1 100 ton koldioxid, vilket i sin tur motsvarar 275 flygresor tur och retur till Thailand.

– Det är roligt att vi återigen kan ge länsborna möjlighet att bli testresenärer. Det är lätt att välja bilen av slentrian när man inte har koll på vilka alternativ som finns. Genom en sådan här kampanj får fler möjlighet att se fördelarna med kollektivtrafik, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

Projektet finansieras av Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Örebro län.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.