Var är konsten?

Text: Rebecca Unnerud Foto: Press
Posted 2018-06-10 in Kultur, Leva & Bo

Casinotopp banner

Inget Open Art i år och länsmuseet renoverar, vart ska man ta vägen i Örebro med omnejd för att uppleva riktigt bra konst i sommar? Här får ni våra bästa tips som passar både konstälskaren, naturfantasten och skräcknörden.

 

Prognos – Örebro Konsthall
Pågår: 16 juni – 2 september

I årets sommarutställning på konsthallen visas Prognos av Bigert & Bergström (bilden längst upp i artikeln), en konstnärsduo bestående av Mats Bigert och Lars Bergström. De har under trettio års tid skapat en mängd konstprojekt tillsammans, storskaliga installationer, offentliga verk och filmer. Bigert och Bergström vill ofta uppmana till interaktion, konst som låter betraktaren vara en del av konstverket och så även här.

Utställningen vill att besökarna kommunicerar med konsten men även reflekterar över människans beteende och de konsekvenser som följer av våra handlingar. Konsthallen kommer få en ny utstyrsel i form av solpaneler och en vindmaskin och under utställningen kommer en ambulans köra runt i staden och uppmana folk att lyssna och reagera.

 

Ormen – Norrbyskolan
Pågår: Permanent installation

Skulptören Gunilla Bandolin, född i Köping, är verksam och bosatt i Stockholm. Hon har gjort en stor mängd skulpturer och installationer, ofta i det offentliga rummet, som gemensamt har att de fungerar som mötesplatser. En av dessa platser är ”Observatorium” på Sickla Udde.

 

Under arbetet med Norrbyskolans totalrenovering fick Bandolin möjlighet att skapa en skulptur. Ormen är en slingrande dubbeltrappa i sten som är cirka 10 meter lång. Den ligger framför olika skateboard-banor så en av sysselsättningarna på Ormen kan vara att beskåda skateboardåkarna eller vänta på sin tur. Denna installation är inte bara något som kommer gynna barnen som går på skolan utan även för alla oss andra som vill beskåda ett vackert och användbart konstverk.

 

 

Svensk Konst Nu! – Bryggeriet, Nora
Pågår: 9 juni – 29 juli

Nora Art och Bryggeriet presenterar sommarens stora utställning ”Svensk Konst Nu!”. Det finns installationer, videoverk, textilier, målerier och skulpturer och mycket mer. Några av konstnärerna som medverkar är Lusine Djanyan & Alexey Knedlyakovsky / Pussy Riot, Fikret Atay och Maline Nordin Ardesjö.

I entrésalen finns även en konstbutik och på gården finns en konstvägg för barn att skapa på. Vernissage är lördag 9 juni klockan 13.00 med happenings och grillning.

 

 

Wadköpingsstipendiet – Konstfrämjandet, Wadköping
Pågår: 30 juni – 19 augusti

I sommar kommer finalisterna till Wadköpingsstipendiet visa konsthantverk i Wadköping. Årets jury består av bland andra Josiane Saade och Stefan Nilsson, Örebro kommun, Kultur och fritidsförvaltningen/Allmänkultur och Kerstin Wagner, konstnär och verksamhetsledare Konstfrämjandet Bergslagen.

Vilka som får de ärofyllda stipendierna med en sammanlagd summa på 50.000 kr (det brukar vara en etablerad och en eller två unga konsthantverkare) tillkännages 11:e augusti.

 

Spökvandring i sommarnatten – Örebro slott
Pågår: 30 juni – 12 augusti

Örebro slott ruvar på mörka historier från det förflutna. Historier om häxor, fångar och osaliga andar. Under sommarkvällarna får alla som vill och vågar chansen att höra om slottets mörka historia.

Spökvandringen startar fredagar och lördagar klockan 23.00. Rekommenderad ålder är 16 år och 13 år i målsmans sällskap. Om du inte har åldern inne eller helt enkelt inte pallar trycket kan du dagligen gå på en mer traditionellt guidad visning av slottet.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.