En tydlig smak av Örebro


Posted 2020-07-31 in Mat & Dryck, Näringsliv

Nordic Wellness 7jun-25jun
100 procent örebro grönsaker
Nordic Wellness 7jun-25jun

Vilka rätter, ingredienser och råvaror smakar genuint Örebro? Sedan slutet av juni kan du som restaurangbesökare beställa rätter där 100 procent av ingredienserna kommer från Örebro län. Satsningen är ett led i arbetet att långsiktigt stärka Örebro läns matidentitet. Pilotprojektet ”100 procent Örebro” pågår till och med den 31 augusti.

 

Det är Agro Örebro som tillsammans med två restauranger och tiotalet lokala producenter står bakom projektet och alla inblandade verkar helt överens – Örebro län erbjuder råvaror av världsklass!

– Restaurangbesökaren kommer att känna det i smaken. Nyskördat är alltid godare, utlovar Anders Johnsson på Slyteviken kreativ catering & matstudio – en av kockarna bakom satsningen.

Projektet ska öka tillgängligheten av lokalt producerade livsmedel för restauranger och restaurangernas gäster. En viktig del i det är att hjälpa producenterna att hitta en enkel logistikkedja för att nå restaurangerna.

– Utmaningen för många restauranger är att få lokala varor i större kvantiteter över tid, menar Richard Ekbom, vd på grossisten Rima, som ansvarar för varuförsörjningen i projektet.

En av leverantörerna är Berga gård där Karolina Schneider konstaterar att projektet ligger rätt i tiden.

– Intresset för lokal mat ökar och Coronaläget har gjort att intresset skjutit fart dramatiskt, säger Karolina.

Inledningsvis är det två restauranger och ett tiotal producenter som deltar och från restaurangsidan handlar det om Restaurang Mojo vid Stortorget och Gamla Örebro i Wadköping. De har arbetat fram varsin 100-procentigt lokal maträtt och Agro Örebro hoppas att fler ska följa efter.

En samarbetspartner till ”100 procent Örebro” är Handelskammaren Mälardalens restaurangnätverk där man med intresse kommer att följa pilotprojektet.

– Fler och fler restauranger vill plocka in lokala, hållbara råvaror i sina menyer och vi har många kanonbra producenter här i regionen. Men att få till logistiken av ingredienser uteslutande från vårt närområde är inte helt enkelt, här krävs en bättre samordning av producenter, menar Anders Johnsson.

Projektet ”100 procent Örebro” kommer att utvärderas under hösten och ingår i Agro Örebros arbete med en regional handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion. Målet i handlingsplanen är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar och bidrar till fler jobb och hållbar tillväxt i hela Örebro län.

 

Två rätter – 100 procent Örebro

 


Svensk falafelsallad från Mojo

Falafel gjord på gråärta från Jannelunds gård och gulärta från Berga Gård. Sallad gjord på ’veckans grönsaker’ från 30 tum farm, Rörbraket samt Karintorp. Smulad salladsost från Bredsjö, puffade gråärtor, örtolja och Bredsjö hård-dressing med vitlök.

 

 


Sallad med stekt Hjälmargös från Gamla Örebro

Hjälmargös panerad i mjöl från Råberga. Len ostcréme gjord på Bredsjö pecorino, Berga ägg och Lycktäppans rapsolja. Rostade rotfrukter från Rörbraket samt sallad och örter från 30 tum farm. Salladsdressing på egenplockade bär.

 

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.