122-årig överste tillbaka från de döda


Posted 2018-05-03 in Kultur, Mat & Dryck, Mode & Shopping, Näringsliv

Onsdagen den 2 maj inträffade en historisk händelse som många har längtat efter i tio års tid – då återlanserades den klassiska akvaviten ”Äkta Örebro Överste Brännvin” på Systembolaget.

 

Det är det lokala destilleriet Svensk Absint AB som har fått uppdraget att återuppta produktionen av den populära kumminsnapsen. Samtidigt släppte de också en egen gin gjord på enbär från Kilsbergen – därmed har den förstås fått namnet ”Kilsbergen Gin”.

Priserna ligger på 225 kronor för brännvinet och 438 kronor för den lokala gin-sorten. Är det lite för saftigt för din nuvarande plånbok kan du alltid försöka spela ihop till en med hjälp av en  Comeon bonuskod. Och för att understryka att det här inte är vilken sprit som helst ska vi ge er en snabb historielektion. Är ni med nu?

Överste Brännvin har funnits tillgänglig för allmänheten sedan 1896, året då dess upphovsman överste Hugo Jacob Hamilton gick hädan. Men lite mer än 100 år senare, närmare bestämt 2008, var det dock slut på den traditionen. Det var nämligen då Vin & Sprit AB såldes av den dåvarande regeringen till franska Pernod Ricard varpå fransmännen valde att lägga ned produktion.

Under de tio år som brännvinet har varit borta från Systembolagets hyllor har örebroarna fått hålla till godo med andra sorters akvavit och det duger förstås inte.

– Det var tack vare ett starkt engagemang från ett sällskap på tio ”Överste-vänner”, bland andra Carl Jan Granqvist, Gustaf Svensson och Einar Lyth, som receptet och rättigheterna kunde förhandlas loss från Pernod Ricard. Förhandlingarna var klara förra året och det känns fantastiskt roligt att det blev vårt lokala destilleri som fick äran att återskapa detta anrika brännvin, berättar Mikael Norell som är vd och brännmästare på Svensk Absint AB.

Det finns dubbel anledning för Mikael att glädjas åt lanseringen eftersom hans destilleri inte bara släppte Överste Brännvin utan också en annan dryck med mycket lokal anknytning – ”Kilsbergen Gin”.

– Ja, det slumpade sig så att vår nya gin släpps på bolaget samma dag som vi återupplivar översten, säger Mikael. Namnet på denna gin kommer sig av att huvudingrediensen, enbär, kommer från skogarna uppe i Kilsbergen. Vi plockar dem för hand tillsammans med några andra hemliga örter som gör denna gin unik.

Så vad väntar du på? ”Äkta Örebro Överste Brännvin” och ”Kilsbergen Gin” finns på hyllorna på samtliga systembolagsbutiker i Örebro och kan dessutom beställas till övriga butiker runt om i landet. Ska det drickas något till sillen i Örebro i sommar så är det väl en äkta Örebrodryck?

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.