Anders vardagsmat: Mys med musslor


Posted 2016-11-02 in Mat & Dryck

Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.

 

Termometern kryper runt nollan och det blåser isbjörnar i sidled, man är kall in i benmärgen och längtar efter värmande, smakrik, rustik fingerslickargod mat. Ja det är höst och då är det helt perfekt att gräddkoka lite blåmusslor, tända elden i öppna spisen och mysa loss.

 

Att koka blåmusslor är sjukt enkelt och faktiskt riktigt smart mat, musslor är superbra för haven och rika på protein, vitaminer och mineraler. Komplettera med ett riktigt gott surdegsbröd och en lagrad ost så har du ett snabbt, nyttigt och sjukt gott kvällsmål. Ett nät brukar räcka till två personer.

kockmat_2Repodlade musslor lever i allmänhet på havets planktonalger, och är ett mycket bra miljöval året om. De odlade musslorna säljs i Sverige i blå nät, till skillnad från de viltfångade, som säljs i röda. Musslor odlas på Sveriges västkust utan att påverka haven, snarare är musslorna en perfekt art som renar våra hav. Storskaligt musselfiske förstör havsbottnarna, köp alltså helst repodlade, gärna Kravmärkta.

I de flesta recept står att man ska skrubba musslorna noga innan de kokas, men de kommersiellt odlade musslorna har redan tvättats innan försäljning. Det räcker med att skölja dessa musslor i friskt vatten innan tillagning. Ett tips är att först spola musslorna i kallt vatten några minuter och sedan låta dom ligga i rejält saltat vatten i tio minuter.

Musslor ska vara levande när de åker ner i kastrullen. Ett enkelt sätt att kolla om de lever är att knacka lite lätt på skalet om de är öppna – stänger sig inte musslan så är den död och ska slängas. Likaså när du har kokat musslorna och nån inte har öppnat sig så släng den också.

 

Gräddkokta musslor till 4 personer

2 nätodlade, Kravmärkta blåmusslor
1 kruka timjan
1 rejäl klick smör
2 stora vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 skvätt vin
3-4 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar från kvarnen

 

Skölj musslorna i kallt vatten några minuter, lägg dem sedan i rejält saltat vatten i tio minuter. Lyft ur och låt rinna av lite i ett durkslag. Under tiden musslorna ligger och saltbasar så finhackar du lök, vitlök och timjan.

På med en stor kastrull på spisen och skicka i smör och all lök. Fräs tills det börjar bli mjukt och skicka sen i musslorna. Full effekt på plattan. Skaka om lite och häll i en skvätt gott vitt vin, inget matlagningsvin, och på med lock. Låt det bubbla i 30 sekunder och skaka om lite, låt bubbla 30 sekunder till och sen häller du i grädde och timjan, saltar och pepprar och på med locket igen. Nu får det bubbla upp ordentligt i någon minut, så att alla musslor öppnar sig. Var noga med att inte koka för länge, snabbt ska det gå, annars blir musslorna sega. Det här är snabb mat!

När alla musslor har öppnat sig så är det bara hugga in. Ett gott surdegsbröd och en lagrad ost passar perfekt, och vill du krångla/lyxa till det ordentligt så kör lite pommes frites och aioli till. Vips så har du en klassisk moules frites, bara så där.

Nästa gång nalkas julen, tro det eller ej, så då kanske det blir sill, modern julmat eller nåt helt annat, den som överlever höstrusket får se.

Allt gott / Anders

 

Följ Anders på Instagram via kontona @kockskalle och @smarrig_vardagsmat.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.