Atelier Crenn i San Francisco


Posted 2017-12-28 in Mat & Dryck

På välkända Fillmore Street i San Francisco ligger den tvåstjärniga restaurangen Atelier Crenn som drivs av fransyskan Dominique Crenn, utsedd till världens främsta kvinnliga kock år 2016.

 

Dominique adopterades i unga år av paret Alain och Louise Crenn, boende i franska Bretagne. Mamman och pappan var mycket matintresserade och tog med Dominique på såväl kända franska som indiska, japanska, kinesiska och andra internationella restauranger. Uppväxten vid havet, med ett av de bästa fiskevattnen i världen, gjorde att fisk och skaldjur var ofta förekommande maträtter i hemmet. Med denna bakgrund blev det tidiga valet av kockyrket mycket naturligt.

– Jag älskar Frankrike men kände mig låst i mitt kockyrke när jag arbetade på de oftast hårt styrda franska restaurangerna. San Francisco med dess mångfald och öppenhet för nytänkande passar mig perfekt, berättar Dominique.

Genom öppnande av Atelier Crenn 2009, en hyllning till pappan Alain, gavs Dominique den efterlängtade möjligheten att utveckla den egna stilen. Namnet Atelier anger att Dominique med sitt team skapar rätterna. Varje rätt på menyn är en berättelse som kommunicerar med gästen. Namnet på rätterna är poetiskt beskrivna av Dominique, som ”Winter has come with its cool breeze” eller ”Walking deep in woods”. De mycket vackert och konstnärligt upplagda rätterna äts med både munnen och ögonen.

Atelier Crenn fick sin första Michelinstjärna 2011 och den andra 2012, det innebar att Dominique blev den första kvinnliga kocken i USA med två stjärnor. Sedan 10 år tillbaks arbetar Dominique nära tillsammans med dessert- och konditorichefen Juan Contreras.

 

“Jag vaknar upp varje morgon, dricker en kopp starkt kaffe tillsammans med en chokladcroissant, fylld av inspiration över att på nytt få arbeta och skapa tillsammans med mitt team.” – Dominique Crenn

 

En middag på Atelier Crenn
Den stilrena, något avskalade, matsalen tar varje kväll emot 30 förväntansfulla gäster. Denna kväll kommer femton rätter att serveras. Innan middagen kommer Dominique själv ut från köket för att hälsa gästerna vid vårt bord välkomna. Utöver några artighetsfraser hinner vi få svar på några frågor inför middagen.

Den första rätten har varit med sedan starten, Kir Bretagne, en vackert ljusgrön fruktboll fylld av svartvinbärslikör, vilken smakbomb. Därefter serverar en av kockarna fiskrom med den rätta sältan i en krustad. Kocken visar sig vara svensk, Nicolai Vilhelmsen har nyligen påbörjat en ettårig sejour på restaurangen.

Skådespelet har nu kommit igång och vi får in en mjäll lax med friterad, fint strimlad, potatis, ljuvliga ostron och en långkokt kålrot med äkta kaviar, så gott. Visst får vi gåslever, överraskande i en skål med buljong och blancherade grönsaker. Brödserveringen är suverän med frasigt bröd och ystat smör. Den smakrika Kobebiffen kommer in med en stark sås, helt täckt av färgrika blommor, vackert och gott.

Desserterna bjuder på yoghurtglass med en sorbet gjord på rosor och en pistageglass med olika bär, chokladkross och tryffel. Till den sedvanliga enkla espresson bjuds rikligt med praliner, marmelad, maräng, tryffel, och fransk nougat.

Vårt besök avslutas med en rundvandring i de intressanta köksregionerna där vänlige Dominque och svenske Nicolai tar emot och visar oss runt. Vi får chansen att tacka Dominique och hennes team för en gastronomisk och konstnärlig upplevelse av högsta världsklass. En njutning i tre timmar. Rekommenderas i allt!

 

Atelier Crenn
www.ateliercrenn.com

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.