Bamboos hemliga meny


Posted 2015-11-16 in Mat & Dryck

Casinotopp banner

Den officiella menyn ser ut precis som du alltid tänkt dig den. Men bakom kulisserna på Restaurang Bamboo arbetar sedan 2014 två – snart tre – kinesiska kockar. Vad de lagar är ”äkta” kinesisk mat med smaker som i hemlandet Kina.

 

Sedan dess har vetskapen om den “hemliga menyn” spridit sig via mun-mot-mun-metoden, utan vare sig marknadsföring eller reklam.

– Någon exakt skriven meny har vi inte, utan våra kockar lagar det man vill äta. Den här sommaren har vår kinesiska meny stått för en 30 procentig ökning av omsättningen, berättar Feng-Zhong Wang, som tillsammans med Meg Liu driver Restaurang Bamboo vid Stortorget.

Menyn smakar som på Night Market i stadsdelen Kowloon i Hongkong. Kryddig, stark, välsmakande och enkelt tillagad mat utan krångel. Chili, vitlök och ingefära. Färska råvaror. Tofun är hemlagad och mustig – den smakar nästan lite bittert – och den kinesiska torkade svampen gifter sig utmärkt med den starkt chilikryddade kycklingen. Jätteräkorna är superba. Detta är utan tvekan den absolut bästa asiatiska mat undertecknad har ätit i Örebro.

– Jag har försökt att smygtesta en del av maträtterna på vår à la carte-meny, men det har inte fungerat. De kinesiska köttbullarna sålde till exempel inte alls.

 

Varför inte göra om Bamboos meny helt och bara servera dessa maträtter?

– Jag tror inte den genomsnittlige svensken gillar sådan här mat. Den är mycket kryddstark – och så ska det vara mycket ben och färsk fisk. Kanske i framtiden.

 

Två bussar med kinesiska turister är på ingående. De reser mellan Stockholm och Göteborg och stannar till i Örebro enbart för maten. I köket jobbar kockarna febrilt och en underbar doft av kryddor börjar sprida sig inne i restaurangen.

– Kockarna jag har nu har jobbat hos mig nio respektive tre månader. Båda är från Kina och har minst tio års erfarenhet var. Nu är en tredje kock på ingång, och så har jag ett samarbete med intilliggande China Trading som levererar de råvaror vi behöver.

 

Det är med andra ord till restaurang Bamboo man ska ta sina kinesiska bekanta?

– Absolut! Det är bara att ringa och boka.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.