Bryggerikrogen i Nora


Posted 2015-12-22 in Mat & Dryck

På tallriken ligger vackert två grönkålschips med krasse och dillmajonnäs samt två svålchips fyllda av hemlagad blodpudding upplagda. När vi tar chipsen i munnen och tuggar till så mötts vi av en ljuvlig smakexplosion. Smaker vilka vi vanligtvis bara möter på vårt lands allra främsta stjärnrestauranger. Vi gästar den nyöppnade Bryggerikrogen i Nora.

 

Bryggerikrogen är centralt belägen i ett gammalt industriområde på Prästgatan, idag ett välbesökt centrum för kulturell näringsverksamhet. Krogen öppnade i augusti och har under hösten haft öppet kvällstid torsdag-lördag. Vi tas emot av restaurangansvarige Veronica Carlsson, född i Guldsmedshyttan, med meriter från vårt lands främste kock Mathias Dahlgrens restauranger.

Varje veckoslut erbjuds, till rimliga priser, en ny meny med fyra förrätter, tre huvudrätter och tre desserter baserade på säsongens råvaror. Förrätter kan vara strömming, grillade blåmusslor eller fläsksvål med syrad grädde. Huvudrätter rimmad röding med hollandaise, krispig gris eller torsk med kantareller. De läckra desserterna en smörstekt brioche med blåbärs- och citronkräm eller inkokta nektariner med vaniljglass och kolasås.

Vi har valt erbjudandet om litet av varje från menyn med tillhörande vinpaket. Till de inledande två sorters chipsen valdes passande ett glas IPA-öl från Gotlands Bryggeri. Nästa rätt är en söt löksoppa på tre sorters bakad lök serverad med en varm mustig buljong. Gott. Vinet ett rosé, från producenterna Puzelat-Bonhomme, ordinärt i sig självt men idealiskt tillsammans med löksoppan.

Perfekt mjäll och god är den svenska bläckfisken här med citron och spenat. Överraskande får vi till bläckfisken ett rött vin PIAK med den bäriga druvan Cabernet Franc från Domaine Bobinet.

Klargravad strömming med Gnocchi, brynt smör och en sås på grönkål är en innovativ utmaning från kockarna. Vad gott färsk strömming är i alla dess former. Här dock med en ättiksmak som tar över för mycket. Ingen rätt vi kommer att längta efter. Vinet en bra vitt Touraine från Le Petit Buisson klarade inte att matcha ättikan.

nora2Ostarna var två fulländade, en lagrad prästost från Skara samt en, litet krämig, Bredsjö Blå. Helt onödigt serverades tillsammans med ostarna tunt skivade champinjoner och en sås. Vi avstod från champinjonerna och åt ostarna, som vi anser att de bör, i sig självt tillsammans med en ytterst passande ungersk Tokaji. Så gott!

I de avslutande två desserterna nådde på nytt köket upp mot stjärnnivå. En kraftfull choklad i mördeg med maräng och en ”seg” sås på salt karamell och ett pocherat äpple med kardemummaflarn och blåbärsgrädde. Vinet ett fruktigt sött rött från Domaine Majas. Vilken enastående avslutning.

– Vi har gjort en mjukstart under hösten för att fullt ut kunna etablera oss och förfina vårt eget koncept under 2016, berättar Veronica.

En förfining bör ske av huvudrätterna så att de når för- och efterätternas höga smaknivå. Lämpligtvis mindre tillkrånglade och med mer fokus på och en mer generös tilldelning av huvudråvaran. Bryggerikrogen i Nora har alla möjligheter att bli en naturlig mötesplats för gastronomiskt intresserade, inte bara i vårt län. I den trivsamma matsalen tas gästerna emot med en fördömlig service, uppmärksam, kunnig och vänlig. Vinutbudet erbjuder att antal intressanta ekologiska viner, många från Loire. Menyn är ytterst innovativ med ett flertal smaksensationer. Bryggerikrogen är under spännande utveckling, värd en egen resa.

 

Bryggerikrogen Nora
www.facebook.com/bryggerikrogen

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.