Bryggerikrogen i Nora – årets bästa måltid


Posted 2017-12-22 in Leva & Bo, Mat & Dryck

En sen vårdag i maj gästade vi Nora och Bryggerikrogen. Bryggerikrogen är centralt belägen på Prästgatan i ett kvarter för kulturell besöks- och näringsverksamhet, tidigare ett anrikt industriområde. Restaurangen omfattar matsal, pub och uteservering. Här åt vi årets bästa middag, inom vår region, 2017.

 

Vi förs vänligt till den trivsamma uteserveringen inredd med funktionella och vackra bord och stolar från Grythyttan Stålmöbler. Ur den säsongsbaserade menyn väjer vi tre rätter. Den första rätten har namnet ”Vinter möter vår”. Vackert upplagt på tallriken ligger sallad och rädisor, odlade på närliggande gården Riskärret, en gräslöksemulsion med sting, varmbakad jordärtskocka, och ljuvlig älvdalsrom. Det är en smakkavalkad och Älvdalsrommen är sensationellt smakrik.

Älvdalsrommens stora och klara romkorn kommer från den odlade regnbågslaxen i Österdalälven. Den har lokalt sålts i över trettio år men fick sin stora uppmärksamhet i samband med prins Carl Philips och Sofia Hellqvists bröllop år 2015. På bröllopsmiddagen serverades rommen i en blommande komposition med vit fläderblomskokt sparris och en sparris- och gräslöksemulsion.

Älvdalsrommen, vilken säljs under namnet Oðerwilldera, kommer från tre till fyra år gamla regnbågshonor. Genom stor yrkesskicklighet kläms rommen för hand ur ett par tusen passerande regnbågshonor under några intensiva veckor i april-maj. Den smakrika rommen saltas och paketeras innan försäljning, färsk eller fryst. Enligt min smakbedömning är Älvdalsrommen på samma höga nivå som rommen från Kalix.

Huvudrätten är en perfekt grillad rödtunga med svenska nyskördade grönsaker i form av grön och vit sparris, gurka, tomat, ramslök. Detta kompletteras av en klassisk Hasselbackspotatis. Så gott.
Visst blir desserten rabarber. Här serverade i ett lerkärl med såväl färsk som flädermarinerad rabarber i botten, kardemumma, vaniljglass och grädde, allt toppat med spröda marängflarn. Sött och krämigt möts, utmanade av syrligt och krispigt. En utsökt final.

Bryggerikrogen i Nora är en naturlig mötesplats för gastronomiskt intresserade. Julia och Veronica ger en föredömlig och kunnig service och Eriks mat är ytterst innovativ med många smaksensationer.

 

Bryggerikrogen serverade oss, i en trerätters meny, årets bästa middag, inom vår region, 2017.

 

Efter måltiden tar vi en promenad i Kvarteret Bryggeriet. De stolta 1800-talsfabrikerna Nora Bayerska Bryggeri, Nora Sågbladsfabrik och Nora Tändrörsfabrik har stilfullt renoverats till en mötesplats för en mängd olika företagare. Här finns utöver Bryggerikrogen ateljéer för hantverk, kläder, smide och smycken, butiker för jakt och skivor, ett galleri och ett bryggeri.

Den naturliga och återkommande avslutningen på utflykten, en Noraglass, väntar. Varje dag erbjuds i kiosken nära torget tre smaker, alltid hasselnöt och vanilj kompletterat av en tredje smak som varieras. Vår och mångas favorit är en våffla med violglass som Wilma charmfullt och proffsigt skopar upp. Vilken gastronomisk dag i Nora. 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.