Dannes – här ska du känna dig som hemma


Posted 2017-02-01 in Leva & Bo, Mat & Dryck

Det är drygt tre år sedan Johannes Oktay och hans bror David tog över restaurangen Dannes i hörnet av Klostergatan och Järntorgsgatan. Här är tanken att du ska känna dig som hemma.

 

Husmanskost på luncherna och klassisk à la carte och pubmeny på kvällen. Så ser menyn ut på Dannes vid Järntorget. En omdaning av lokalen håller också sakta men säkert på att ske. Baren är redan omgjord och en träspaljé håller på att klä innertaket. Böcker håller också på att göra sitt intåg på restaurangen.

– Vi vill skapa en känsla av hemma. Lite som en klassisk engelsk pub. Det är vårt mål. Sedan vet jag inte hur lång tid det kommer att ta, men det får ta den tid det tar. Nästa steg är att göra något åt golvet, säger ägaren Johannes Oktay som driver Dannes tillsammans med brodern David.

Men det finns dock en sak som skiljer Dannes från andra restauranger – nämligen deras ölbibliotek. I skrivande stund finns det över 70 sorters öl att välja mellan i deras kylar och fler sorter är på ingående.

– När vi började här för tre år sedan hade vi sju, åtta öl att erbjuda. En på tapp och resten på flaska. Jag kan säga att det är betydligt roligare att jobba nu när vi kan erbjuda våra gäster fler olika typer av öl. Idag har vi tre öl på tapp och resten på flaska. Dock finns det en begränsning i hur många öl vi kan få in i våra kylar.

Lokalpatriotismen lyser med sin klara närvaro genom öl från både Närke Kulturbryggeri och Örebro Brygghus. Det är främst öl från Sveriges mikrobryggerier som man hittar hos Dannes.

– Vi försöker hålla oss uppdaterade med det som händer lokalt. Att ha Örebro Bitter är ju bara ett måste och när Örebro Brygghus startade tvekade vi inte en sekund över att ta in deras öl i sortimentet.

Förutom att erbjuda lokalproducerad maltdryck anordnas det även ölprovningar på Dannes. Både Närke Kulturbryggeri och Örebro Brygghus har varit på restaurangen och pratat öl. Nästa föreläsare på tur är Björn Falkenström, vd för Oppigårds bryggeri i Dalarna. Bryggeriet är Sveriges största mikrobryggeri.

– Ärligt talat trodde jag inte att han skulle säga ja, men vi gjorde en förfrågan och han sa ja. Det ska bli spännande att höra Björn föreläsa om öl och visa Oppigårds sortiment.

Lokalen i hörnet av Klostergatan och Järntorgsgatan har de senaste 40 åren hyst någon form av matservering. Det var här Oasens salladsbar fanns på 1990-talet. Idag håller det på att hända något med matutbudet i korsningen Klostergatan och Järntorgsgatan. Hachi Sushi har nyss öppnat och lite längre ner på Järntorgsgatan finns Bullseye Saloon som serverar hamburgare. Och Yerevan Mangal erbjuder kolgrillade rätter från Armenien.

– Det ser jag bara som positivt. Att alla lyfter sig ett snäpp gör bara att det lockar fler kunder att ta sig till Järntorget.

 

Hur ser du på foodtrucksen?

– De har jag inga problem med alls. De får gärna komma hit. Vi kommer att behålla vår kvalitet både på lunchen och på à la carten.

 

Ingen pizza eller kebab på menyn?

– Nej, nej, nej! Det finns det andra som gör och gör det bättre än oss. Vi kör med svensk husmanskost, pubmeny och klassisk à la carte. Och så utvecklar vi vårt ölbibliotek vidare. Det är vad vi på Dannes ska fokusera på.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.