Dryckestips: Europas nordligaste urbana vineri

Text: Peter Steen-Christensen Foto: Pressbild
Posted 2 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck

Frimis vårevent 2019 – banner
The Winery Hotel

The Winery Hotel i Solna är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vinproduktion på hotellet och den egna vingården Terreno i Toscana skapas ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.

 

Deras samlade vinkunskap ger ett vinmakeri av högsta klass och ambitionen är att framställa kvalitativa, snygga och rena viner där hela framställningen kan följas av hotellets besökare.

Gästerna kan sedan njuta av vinet i vinbaren Winemakers Bar, restaurangen Winery Kitchen, den italienska trattorian Terreno Deli och i hotellets rooftop bar. I höstas var det återigen skörd och tolv ton druvor kom från Toscana till Solna där skolklasser och de anställda på hotellet blev vinmakare för en dag. Vi träffade vingårdsarbetaren tillika marknadsansvariga Sarah Djerf för några frågor om denna unika skördefest.

 

 

Berätta lite om vinet som nu ska bli till här i Solna?

– Druvorna kommer från en gård i Maremma, södra Toscana. Vinet ”Winery Red” består av 80% Sangiovese och 20% Cabernet Sauvignon och ”Black Bottle Rosé” är 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon. Det tillverkas mellan 9-10 000 flaskor varav 2 000 rosé, resten är rött. 2018 gjorde vi dubbelt så mycket rosé som 2017 då det tog slut i en rasande fart i somras.

 

Vilken i raden är denna årgång av ”Winery Red”?

– Vi jobbar inte med årgångar utan med blends. Den som nu är aktuell är Blend 4. Det här var tredje året som vi gör vin från druva till flaska.

 

Vilka var med och jobbade som vingårdsarbetare för en dag?

– Alla hotellets medarbetare är med och hjälper till under skörden. Det är en fantastisk aktivitet för sammanhållning och gemenskap. Att vi alla har titeln vingårdsarbetare är tydligare än någonsin under skörden. I år var även tre gymnasieskolor på plats med elever från turism-, hotell- och restaurangutbildningar.

 

När kommer vinet ni ”skördade” ut till försäljning?

– Rosévinet lanseras i början av maj och det serveras enbart här på hotellet. Det röda vinet lanseras i samband med skörden, så i september.

 

Du kan läsa mer på www.thewineryhotel.se. Fler dryckestips hittar du här.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.