Dryckestips: Guyansk rom

Text: Peter Steen-Christensen
Posted 2020-05-13 in Mat & Dryck

Nordic Wellness 7jun-25jun
Nordic Wellness 7jun-25jun

Den lilla kustnationen på Sydamerikas nordöstra sida är inte kända för så många olika drycker. Det handlar om friskpressade fruktjuicer och så rom då. Eller, det är inte helt riktigt för de har några andra lustigheter för sig som jag nog borde skriva om nu för jag kommer säkert aldrig att få chansen igen.

 

De pysslar med en söt grej de kallar för Papaw milkshake som är en krämig papaya-dryck. Dessutom har de något som heter Peanut punch – med jordnötssmör, mjölk och socker samt att de på riktigt tycker att man kan dricka ananasvin.

Men rom är nog det de kan bäst. Fruktiga, smakrika, kanske lite rökiga och tjocka. “El dorado” är största namnet men i början av mars letade sig ett nytt namn med Guyana-ursprung in i Systembolagets sortiment – den mörka “Jaguara rom”. Men den visar sig vara skapad av svenska Umida group.

– Med ”Jaguara rom” har vi skapat en modern produkt för att attrahera nya konsumenter till den annars traditionella romkategorin, säger Filip Lundquist, vd på Umida group.

Destilleringen av Jaguara sker i enkelpannor, så kallade ‘pot stills’, vilket ger en kraftigare och mer smakrik sprit då fler aromer blir kvar i destillatet. Därefter sker lagringen av rommen i upp till 15 år på bourbonfat. Smaken är balanserat söt med tydliga toner av arrak och en flaska blir din för 449 kronor.

Det verkar för övrigt vara en trend för svenskar att skapa rom i Guyana. Svenska Eldvatten AB har skapat ett par olika rom där under namnet “The Rum swedes” och dessutom har Sweden rock-festivalen låtit ta fram “Sweden rock holy spirit 25th anniversary rum”.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.