Dryckestips: Läskande vitt för uteplatsen

Text: Pär Strömberg
Posted 2019-07-27 in Mat & Dryck

Gros manseng

Det har kallats Frankrikes Toscana med sina böljande landskap, gröna kullar, brunbrända jord, vinodlingar, små byar och en kärlek till mat och vin. I Côtes de Gascogne odlas druvor som Gros manseng och mycket av druvodlingingarna går direkt för tillverkning av Armagnac.

 

Druvan Colombard är stor här och den ingår även i druvbasen för Cognac. Andra druvor som man gör vin på är Sauvignon blanc och den mindre kända Gros manseng. Vita viner härifrån är inte vad vi läser om i normala fall men dessa viner är mycket prisvärda. De har karaktär, smakintensitet, bra munkänsla och fin syra. Priset är en baggis och hellre köpa några olika av dessa viner på lättviktsflaska än en box för samma pris.

Två som sticker ut är:

 

Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne 2018 (Nr 2297, 75 kr)

Ung och frisk doft med mycket krusbär och svartvinbärsblad. Hög syra, frisk angenäm frukt med gröna äpplen och ett avslut med lite citrusskal. Druvorna är Sauvignon blanc, Colombard och Gros manseng. Friskt, enkelt och upplyftande.

 

Haut Marin Fossiles (Nr 2089, 75 kr)

Lite dämpad i nosen men nässlor, krusbär finns där med lite limeskal. Fruktig och frisk, fyllig smak med bra syra och fin balans. Colombard, Gros manseng och Sauvignon blanc är druvorna även här men i lite omvänd ordning. Krusbär, örtighet och lite päron och lime ger ett fräscht avslut.

 

Fler dryckestips hittar du här.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.