Dryckestips: Nytt öl från St: Eriks bryggs på unik humle

Text: Pelle Tamleht
Posted 2019-08-23 in Mat & Dryck

Casinotopp banner

Tillsammans med världens äldsta bryggeri, tyska Weihenstephan, har St:Eriks bryggeri tagit fram ”S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager”.

 

Förutom att samarbetet i sig är spektakulärt innehåller det nya ölet en sorts humle som ingen tidigare har bryggt öl på. Humlen, som började odlas redan för 30 år sedan, har arbetsnamnet ”Hull 89/02/25” och är framställd av humle-cooperativet HVG.

Att samarbetet görs med just tyska Weihenstephan kommer sig inte av en slump, utan de tyska anorna har varit med S:t Eriks redan från starten kring 1860, då bryggmästaren Frans Heiss skapade den bayerska lagerölen för S:t Eriks räkning.

– När tyskarna kom till Sverige lärde de oss att brygga öl. Frans Heiss, från Tyskland, har haft stor betydelse för det historiska S:t Eriks och lade grunden till det som då var ett modernt och innovativt bryggeri, berättar Marcus Friari, brand manager, S:t Eriks bryggeri.

”S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager” lanserades i Systembolagets beställningssortiment i maj i en limiterad upplaga om 17 000 flaskor.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.