Egastronomi i Åbytorp

Text: Ulf Hjelting Bild: Anna Jansson
Posted 2019-10-10 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Egastronomi
Casinotopp banner

Huset är från början en kyrka byggd 1884. Det luktar matlagning långt ut på gatan. Men ingen skylt om att det finns en restaurang här eller att det lagas mat i absolut toppklass. Det är här vi hittar Niklas Edgren och hans matstudio Egastronomi.

 

Den absolut bästa maten från de främsta kockarna hittar du inte ute på restaurangen. Inte längre. Det kanske var så förr. Idag väljer kockarna att laga mat på sina egna villkor och på det sätt de själva vill. Ett utmärkt exempel på detta är Davide Lindqvist och Krogensomintefinns i Folketorp utanför Närkesberg. Ett annat exempel är Niklas Edgren i Åbytorp.

– Jag har jobbat med att utbilda kockar sedan 2010. Det har bland annat inneburit cirka 110 hotellnätter per år. Men efter sju år kände jag att det fick räcka. Det är så mycket man missar med de som man vill umgås med mest och vi ville få mer tid tillsammans. Vi löste tidsfrågan med att starta företag, säger Niklas Edgren när vi träffas i matstudion i Åbytorp.

Vi är i det här fallet Niklas och hustrun Anna. 2015 startades denna matstudio och planer finns idag på att utöka öppettiderna.

– Allt handlar om vad man gör med sitt liv. Jag brukar ibland citera Jonas Gardell som har sagt att ”du får bara ett enda liv”.

Matstudion är inrymd i en före detta kyrka som uppfördes 1884. Inredningen är ytterst genomtänkt och det gamla kyrkorummets prägel har till stora delar bevarats. Stolar, bord, färger, tyger, väggar och tak – allt harmonierar. I en viss vinkel går det exempelvis att se att tapeterna har ett guldinlägg som återspeglas i flera av rummets inredningsdetaljer. Men så är Anna inredningsarkitekt.

– Jag ville ha ett öppet kök med öppna ytor och så har det blivit.

Förutom att vara en matstudio öppnar Niklas och Anna upp lokalen som restaurang vid särskilda tillfällen. Och då jobbar de efter en filosofi där grönsaker från närområdet användas på ett kreativt sätt. Niklas kallar det för “Farmers dinner”. Detta är Egastronomi.

– Bara för att äta gott måste det inte vara svindyrt. God mat behöver inte kosta skjortan.

Ett prisexempel är 750 kronor för tio rätter. För att maträtten ska bli komplett jobbar Niklas med alla våra sinnen.

– För att allt ge en totalupplevelse arbetar jag både med umami för våra smaksinnen och övriga sinnesintryck. Det handlar mycket om att tänka nytt. Exempelvis håller jag nu på med en rätt där jag använde gården Jannelunds grisar, men inte köttet utan enbart fettet.

Lokalen i Åbytorp rymmer som mest 40 platser. Två stora grytor med långkok puttrar på spisarna. Några bleck med rödbetor som ska in i ugnen och i värmeskåpen förbereds. Allt görs med anledning av den vid intervjutillfället kommande Matresan i Örebro län.

 

Vad finns det för planer för Egastronomi?

– Planen är att bygga en boulebana utomhus och att anlägga en parkmiljö i miniatyr. Allt ska vara klart nästa sommar. Vi arbetar efter en fyraårsplan som sträcker sig fram till 2020. I planen finns att skapa mer öppettider för traditionella restauranggäster.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.