Fem av Örebros bästa kaféer


Posted 2014-12-22 in Mat & Dryck

Utbudet av kaféer ökar i Örebro. Att ta en fika tillsammans är idag ett naturligt och positivt sätt att umgås. Vi svenskar är några av världens allra största kaffekonsumenter och varje dag dricker vi tillsammans i Örebro 525 000 koppar kaffe. Här listar vi fem av Örebros bästa kaféer.

 

Bara Vara

Bara Vara på Köpmangatan tar välförtjänt förstaplatsen. Kaffe- och teutbudet är brett. Alla kan hitta sin favorit bland de 18 olika alternativen av cappuccino, espresso och kaffe latte. Pröva den egna espressoblandningen Con Calma. Till kaffet finns ett bra utbud av bakverk. Vi gillar mackorna med de starka chiliräkorna. Bara Vara är sedan 15 år en skön mötesplats med en tilltalande publik och en mycket uppmärksam personal.

 

Café Java

Java på Kungsgatan är ett populärt café som lockar till sig mycket gäster under hela dagen. Trivsel och den rätta stämningen skapas redan i kön vid beställning. Javapubliken kan, brokigt, en sen eftermiddag bestå av unga tjejgäng, mammor med barnvagnar, universitetsstuderande med datorer, äldre par samt kända ÖSK-spelare. Kaffeutbudet är brett, men ett bra sortiment av te finns också i dekorativa plåtburkar. För morgongästerna dukas en rejäl frukostbuffé upp.

 

Fröken Brogrens Veranda

Ett välkomnande, ofta fullsatt, kafé är Fröken Brogrens Veranda vid Ekersplan. Verandan har ett brett och tilldragande urval av bullar, bitar, pajer, tårtor och smörgåsar. Det är svårt att motstå de vackra och goda kakorna och tårtorna, den med tosca är vår favorit. Verandans frukost med te eller kaffe, surdegsbröd, ost, marmelader, juice samt yoghurt med den egna müslin lockar och tilltalar många gäster. Populär är också eftermiddagens Afternoon Tea med kaffe, te eller liten latte, scones, croissant, cream chesse, ost och en marmeladbuffé.

 

Vasa konditori

Vasa konditori (bilden) är inbjudande. Alla gäster tas emot med några vänliga uppmuntrande ord. Över en kopp kaffe och en räksmörgås har genom fönstren pulsen i centrum kunnat följas i snart 40 år. Den dignande disken, vilken dagligen töms, innehåller matbröd, smörgåsar, kaffebröd, kakor och tårtor. De goda egentillverkade pralinerna är uppskattade.

 

Sveas Terazza/Stortorget

Kumlabageriet Sveas driver två kaféer i Örebro. Anrika Terazza, på söder, samt ett utökat kafé vid Stortorget, i kvarteret Hållstugan. Kaféerna dignar av härliga wienerbröd, bullar, kakor, biskvier, dammsugare, semlor, bakelser, tårtor, limpor, franskbröd, smörgåsar, landgångar, pajer och sallader. Terazza serverar varje vardagsmorgon en stor frukostbuffé. Stortorget besöks av gäster som vill ta en eller ett par koppar kaffe, en smörgås, gott kaffebröd eller lyxa till det med en bakelse. Särskilt populära är brownies serverade med vispgrädde och färska bär.

 

”Kaffe ska vara hett som helvetet, svart som djävulen, rent som en ängel och sött som kärleken.”

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.