Fem ingredienser


Posted 2017-12-23 in Mat & Dryck

Snabb & enkel mat bygger rätt och slätt på geniala kombinationer av just fem ingredienser som samspelar för att skapa riktigt läckra rätter.

 

Det handlar om att ge maximal smak med minimal arbetsinsats. De här rätterna kan du servera på 30 minuter eller mindre, eller så snor du ihop dem på 10 minuter och låter ugnen eller spisen göra resten av jobbet. Jag vill att alla ska gilla att göra mat från grunden, och med den här boken till hands finns det inga ursäkter. Jag har gjort det så enkelt som möjligt att laga fantastisk mat, och tonvikten ligger på fem fina ingredienser som man kan tillaga sju dagar i veckan oavsett tillfälle – allt från en snabb vardagsmiddag till en fest på helgen med vänner.

Konceptet är enkelt, men nyckeln till framgång är en klar struktur, smart planering och en fin grundton – samt ett outtröttligt receptprövande. När jag skapade de här recepten drevs jag av en stark vilja att överraska människor med finfina kombinationer som lockar smaklökarna. Det handlar om att ta tillbaka kontrollen och återvända till rötterna igen. Recepten är korta och ingredienserna som behövs listas i bildform – på ena sidan går du till handling och på andra sidan ser du den gastronomiska skapelsen du håller på att kreera.

Läser du innehållsförteckningen ser du att jag har försökt vara heltäckande: här finns kött tillagat på fantastiska sätt, fint uppbyggd vegetarisk mat, spännande sallader, okomplicerade och läckra fiskrätter, underbara pastamåltider och knep för dig som vill laga ris- och nudelrätter. Plus ett bonuskapitel med ljuvliga godsaker, enkla puddingar och okomplicerade kakor som du kan njuta av med en god kopp te. Det finns säkert en affär i din närhet som du kan gå till, den här boken kräver inga långa listor, jag har valt att hålla innehållet enkelt – du fattar redan – med bara fem nyckelingredienser.

Avsikten med den här boken är att koka ihop allt detta och presentera det på en plats. Jag vill dela med mig av riktigt goda och spännande recept som är enkla och grundar sig på smarta tips, tricks och tekniker. Jag går rakt på sak och gör saker superenkla – det enda du behöver göra är att bläddra igenom sidorna och få inspiration och mängder med idéer. Jag hoppas du tycker om det och känner att det här är en bok du vill dela med vänner, familj och annat löst folk.

Med vänlig hälsning, Jamie Oliver

 

HARISSAKYCKLING I UGN
4 PORTIONER, FÖRBEREDELSER 9 MINUTER OCH TILLAGNING 50 MINUTER

4 paprikor i blandade färger
2 rödlökar
1,2 kg hel kyckling
4 rågade tsk rose harissa
4 stjälkar färsk mynta

Sätt ugnen på 180°. Kärna ur paprikorna och hacka dem i stora bitar, skala och skär lökarna i fyra delar och dela upp varje lager. Lägg allt i en 30 x 40 cm stor långpanna. Skär försiktigt med en vass kniv genom undersidan av kycklingen så att du kan fläka ut den så att den blir platt, skåra sedan benen. Lägg kycklingen tillsammans med harissa, lite havssalt och svartpeppar samt en skvätt rödvinsvinäger i långpannan. Blanda ordentligt och se till att kryddblandningen gnids in i kycklingens alla skrymslen och vrår.

Placera kycklingen över grönsakerna med skinnsidan upp och grilla i ugnen i 50 minuter eller tills kycklingen blivit krispig och genomstekt. Strö myntablad över och servera.

 

KALORIER 297 kcal

FETT 11,4 g

MÄTTAT FETT 2,7 g

PROTEIN 35 g

KOLHYDRATER 13,9 g

SOCKER 12,2 g

SALT 0,9 g

FIBRER 5,8 g

 

I samarbete med Bonnier Fakta ger vi dig chansen att vinna ett eget exemplar av Jamie Olivers ”5 ingredienser”. Klicka här för att komma till tävlingen.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.