Fratelli – från aska till Stortorget

Text: Ulf Hjelting Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-10-29 in Mat & Dryck, Näringsliv

Fratelli David Kurt

Den 29 juni i år – det brinner i en del av Söderlindhska gården i centrala Örebro där bland annat restaurangen Fratelli finns. Tre månader senare öppnar restaurangen i nya lokaler på Stortorget. Totally Örebro har varit på besök.

 

Det är en smått legendarisk restauranglokal som Fratelli nu åter har öppnat och så att säga återstartat sin restaurang i. Så länge undertecknad minns har det varit någon form av restaurang eller pubverksamhet med adress Stortorget 8.

– Jo, en av ägarna till gamla Ritz var faktiskt här och åt lunch i går. Det här är verkligen en legendarisk mark som vi nu haft möjlighet att öppna Fratelli i, säger ägaren David Kurt.

I slutet av 80-talet var Ritz, som inte ska förväxlas med nuvarande Ritz i gamla varmbadhuset, platsen där man kunde se och höra livemusik samtidigt som man drack och åt gott. Det var runt Stortorget och Kungsgatan allt kretsade då. Allt från artister som Stefan Sundström med kompbandet Apache (det som senare tog namnet Weeping willows) till etablerade amerikanska bluesgitarrister som Chuck Hall spelade där på den scen som fanns längst in i lokalen. Hukande bakom dj-båset stod den av oss alla saknande Totte och spelade det som passade för kvällen. De mindre etablerade lokala banden spelade exempelvis på Dr Z som fanns ett stenkast därifrån i nuvarande Makeriet vid Kungsgatan.

– Att ha en scen eller nått sånt har vi inte planerat. Inte i dagsläget. Just nu koncentrerar vi oss på maten och drycken, i det här fallet vår vinkyl och vin. Vi kommer dock att ha en dj här fredagar och lördagar. Det fungerade för den tidigare restaurangägaren och var mycket uppskattat och vi ska också testa att ha det.
Klockan har sedan länge passerat lunchtid och det börjar bli eftermiddag, men det är ändå fullt med gäster i restaurangen denna torsdag.

Menyn är uppdaterad efter flytten och eftersom köket, till det som tidigare var Amici Plokk, nu har förutsättningarna för det innehåller den menyn fler grillade rätter med både kött och fisk. Även inredningen är uppdaterad. Några av stolarna och borden kunde faktiskt räddas undan branden.

– Vi ville få in lite av gamla känslan av Fratelli där man satt i fönstren och därför har vi kapat både lite av bardisken och av vinkylen. Sektionen av vinkylen har vi istället placerat i den bortre delen av lokalen. På så sätt kan vi ha vin på två ställen med åtkomst för serveringspersonalen. Vi vill att våra gäster ska känna igen sig och vi har fått till den där fönsterkänslan igen med några bord med utsikt över Stortorget.

 

Brand och återuppbyggnad. Vet ni vad det var som hände?

– Om jag det visste. Det brann och ingen blev tack och lov allvarligt skadad. Vi var alla i ett chocktillstånd efter vad som inträffade och all hjärta och själ som hade lagts ner i restaurangen har bokstavligen gått upp i rök. När det brinner i en sådan där gammal träbyggnad finns det inte så mycket att göra. Jag är överraskad över att så mycket av byggnaden ändå klarade sig från att brinna ner. Brandmännen gjorde verkligen ett fantastiskt arbete.

 

Nu finns ni här. Finns det planer på återflytt?

– Inget vi tänkt på. Några planer på det finns inte idag. Vi är här och nu och arbetar utifrån Fratelli på Stortorget. Vi får se vad som händer i framtiden.

 

Om det skulle bli så. Blir det i så fall en ny restaurang med annat namn eller återflytt av Fratelli?

– Du menar, som nu, att det finns både Sorella, Fratelli och att vi skulle starta en Bambino? Haha, skojade bara. Nej, så har vi inte tänkt. Vi får se när Söderlindhska gården är återuppbyggd och hur det ser ut då. Ingenting är bestämt och det kan ju dröja flera år innan vi är i ett sådant läge och det nya huset står klart. Sedan är det även upp till fastighetsägaren vad han vill ha in i det nya huset.

Under tiden intervjun genomförs hejar David i stort sätt på alla gäster som passerar ut och in i restaurangen. Han säger några vänlig ord, frågar hur det är och hur maten smakade. Han tar sig tid att vårda kontakten med gästerna. Ett vänligt ord, en kort ordväxling. Mer behövs inte för att skapa kontakt.

– Jag behandlar mina gäster så som jag själv vill bli behandlad när jag besöker en restaurang. Har jag varit på besök fyra, fem gånger känns det trevligt att bli igenkänd och få frågan, typ: ”samma som förra gången?”. Eller ”det vin du hade till maten förra gången är tyvärr slut, men vi rekommenderar detta”. Man ska känna sig välkommen och det är därför vi har behållit större delen av vår personal från Söderlindhska gården och Kungsgatan. Vi har kunnat göra så trots allt det som inträffat.

Vi tar några bilder på David. Fotografen är på språng till annat uppdrag. Servitrisen bakom bardisken säger blygt ”jag vill inte vara med” och flyr ut ur bakgrunden till bilden. Det blir bild på David, vinkylen och den bardisk som inte fanns på gamla Fratelli.

– Vi kommer just att fokusera på vinerna, nu när vi har den här vinkylen och vi kommer att arbeta med ett procentpålägg på vinerna. Allt för att kunden även ska kunna köpa de lite dyrare vinerna. Vi vill hellre ha omsättning än att det bara står och ingen köper det.

I vinlistan finns bland annat en Margaux Chateau du Terte (Bordeauxvin) från 2005 för drygt 1 700 kronor. Bästa vinet undertecknad någonsin har testat. Dyrt? Kanske, men värt varje krona. Det är garanterat en smak att minnas.

Utanför har höstvindarna börjat blåsa kyligt och att nyttja uteserveringen är i stort sätt uteslutet. Vid Kungsgatan lyckades restaurangen med konststycket att förvandla vad som tidigare var pumpstationen till den bensinmack som fanns där på 70-talet till något som snarare förde tankarna till betydligt sydligare breddgrader än Sverige.

– Ja, vi fick verkligen till vår uteservering där. Tanken var att skapa typ en trattoria eller liknande. Något sådant kommer det inte att bli på Stortorget – de förutsättningarna finns inte, men vi kommer att göra vårt bästa, avslutar David Kurt.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.