Fyra tips på asiatiska restauranger i Örebro

Text: Paul Dahlgren Foto: Pressbild
Posted 2018-11-05 in Leva & Bo, Mat & Dryck

asiatiska restauranger i Örebro

Våra matvanor blir allt mer globala. Här presenterar vi några av våra favoriter när det gäller asiatiska restauranger i Örebro just nu. 

 

Hachi

På Järntorget i centrala Örebro ligger Hachi-Sushi, en Omakase-restaurang. Omakase innebär att det är upp till kocken att bestämma vad som serveras. Menyn består av 12-16 serveringar till ett fast pris. Hachi har två sittningar per kväll. Det finns även möjlighet till avhämtning.

Allt som läggs fram på den lilla marmorskivan framför gästerna är verkligen fantastiskt gott. Fisken och skaldjuren smälter i munnen. Tillsammans med ris, en klick äkta wasabi riven på plats och en snabb pensling av soja blir det succé. Och de serveringar som halstras med brännare och kolgrillat äppelträ blir magiska.

Det är svårt att nämna en favorit men de rätter vi gillar extra mycket är den möra långkokta åttaarmade bläckfisken och den kolgrillade havskräftan. Dessutom fick vi blåfenad tonfisk på fyra sätt – mager, fet, tartar och sojagravad, försvinnande gott!

Vi avslutar middagen med glass, matcha och sesam. Matcha är ett japanskt grönt te som består av ett finmalt pulver som numera även används till bakning och desserter.

 

 

Sobi

Sobi, i hockeyns Behrn arena, serverar bra asiatisk mat. Menyn är omfattande och består av snacks, sushivariationer, mindre rätter att dela, större rätter samt desserter.

En handfull snacks finns på menyn där vi uppskattat det heta ostronet med chili och lime samt tonfisken med avokado, gräslök och ostronemulsion i ett rispapper. Ramenrätterna med kyckling, kött eller skaldjur är alla mycket goda och smakrika. Mer ordinära är sushivarianterna vilka gjort oss besvikna.

Mest förtjusta är vi i de mindre rätterna att dela, här kallade ”Sharing food”. Det är spännande att dela rätterna mellan sig och jämföra hur smakerna upplevs olika. En bra start är pilgrimsmusslan, serverad i sitt skal med blodapelsinsalsa och en marinadsås, samt tacosen fyllda av kungskrabba och en avokadosalsa. Kim chi Nabe, en het soppa med fisk, räkor, musslor och svamp i en dashibuljong med kim chi fick oss att jubla. Så god, så god.

 

Sushi Bar

Sushi Bar bjuder på en uppsjö av sushi i sin lilla restaurang på Köpmangatan, bakom Krämaren. På menyn finns allt från traditionell till vegetarisk sushi. Den som vill dryga ut sin måltid kan med fördel inleda med några dumplings eller lägga till en sjögrässallad. Sushi Bar erbjuder även varmrätter som de japanska kötträtterna yakiniku och teriyaki, samt ramensoppa med nudlar.

Något vi verkligen uppskattade var variationen av bitar hos den vegetariska sushin. Vi njöt av bitar med bland annat avokado, tofu och omelett. Den mer traditionella sushin bjöd även den på en härlig variation av bitar med räkor och lax samt rullar fyllda med lax och crabfish. Till sushin fick vi självklart soja, picklad ingefära och wasabi. Klassiskt och mycket gott.

 

Zao Street Kitchen

Den mest populära restaurangen i Saluhallen är Zao Street Kitchen. Utbudet av rätter, med asiatisk touch, tilltalar såväl de som äter på plats som de många vilka tar med sig maten. Här erbjuds mindre rätter som olika vårrullar, dumplings och räkchips med olika dip samt japansk och vietnamesisk nudelsoppa.

Huvudrätterna serveras alla i en skål med kyckling, karré, nötkött eller tofu tillsammans med ris och olika sallader. Salladerna, alla mycket fräscha, har skiftande innehåll med citrongräs, machésallad, rotfrukter, romansallad, rättika, böngroddar, spenat, gulbeta, morot, svamp och örter.

Vi tycker om Zao boxen med Hacao, Fry me rolls, Gyoza och Wonton, vårrullar samt friterade och ångade dumplings fyllda av grönsaker, fläsk- och nötkött.

 

Vill du läsa mer om mat? Klicka här för att komma till våra lunchrecensioner.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.