Hur är läget, Dannes pub och restaurang?

Text och Foto: Anders Björk
Posted 2020-05-04 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Vi stoppar ned fingret i glaset och ser åt vilket håll ölen flödar trendmässigt denna sommar. Vad ska örebroarna dricka och vad ska man tänka på som oinvigd, men nyfiken?

 

Hur är läget, David Oktay, ölansvarig på Dannes restaurang och pub?

– Det är bara bra. Vi är lite utsatta, precis som många andra är i den här branschen, då läget är som det är i samhället just nu. Men vi jobbar på.

 

Hur har ni anpassat er till den situation som är?

– Vi har anpassat oss precis efter Folkhälsomyndighetens regler. Det finns handsprit både på toalett och vid serveringen. Vi har tagit bort lite bord för att kunna hålla ett bättre avstånd än vanligt och ingen får stå vid baren heller, utan det är bordsservering som gäller.

 

Vad behövs för er om den här situationen håller i sig över sommaren?

– Vi får hänga i trädet så länge det går. Det enda vi kan hoppas på är att den här krisen planar ut helt enkelt. Men ovissheten är jobbig, vi vet inte vad som kommer att hända och vilka effekter det blir. Men vi tar en dag i taget, det är inget annat vi kan göra.

 

Därtill har ni fått besked att Örebro kommun höjer taxan ordentligt för uteserveringar i år, vad säger ni om det?

– Det är jättetungt. Ofta har man ett index att gå efter där det kan bli små höjningar varje år, men en sån här kraftig höjning, från ett år till ett annat på 90 procent, har vi inte varit med om innan. Och tajmingen att genomföra den just i år är väl inte så lyckad. Man måste främja det sociala kulturutbudet i en stad istället för att motarbeta det. Småföretagen är Sveriges ryggrad, men det är de som får ta den största smällen.

 

Vilka dryckestrender förutspår du i sommar?

– Vi är ju nischade på öl framförallt och har 200 olika ölsorter. Under sommaren blir det alltid så att lagern får ett uppsving, man vill gärna ha en törstsläckare då som är enkel att dricka. Men vi har också märkt att vårat klientel är väldigt ölkunnigt och normen har förändrats. Tidigare var det mer vanligt att säga att “vi går ut och tar en stor stark”. Nu säger många istället att “vi går ut och tar en ipa” och det är jätteskoj att det blivit så för det främjar det utbud som finns hos oss. När vi tar in exempelvis nischade belgiska eller engelska öl så blir det väldigt populärt och vi kombinerar även ihop dem med maten vi säljer. Öl har blivit lite som vin att det ska passa ihop med maten också.

 

Om jag är nybörjare på öl vad ska jag börja med då?

– Det beror på. Om du ska dricka en ipa skulle jag nog ge dig en snäll session-ipa som kan vara som en inkörsport. Samma sak med en lager, pale ale eller stout – jag skulle börja med en ganska mild smak och sen stegra upp smaken alltmer efterhand.

 

Kan du ge oss en personlig favorit du har inför sommaren?

– Då skulle jag ta en “St Bernardus 12” som är en mörk fyllig belgisk ale med mycket smak och kombinera det med att äta kalvschnitzel. Riktigt gott!

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.