Hur är läget, Jon Bacanu Forsstén på Chilango bar?


Posted 2020-05-06 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Vi stoppar ned fingret i glaset och ser åt vilket håll drinkingredienserna drar trendmässigt denna sommar. Vad ska örebroarna dricka och vad ska man tänka på om man vill imponera med hemmabar på nästa grillskiva?

 

Hur är läget, Jon Bacanu Forsstén på Chilango bar i saluhallen?

– Det är bara fint. jag laddar inför en ny vecka. Dock är det lite lugnare än vanligt.

 

Hur har ni anpassat er till den rådande situationen?

– Vi har följt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och gjort så mycket vi kunnat. Vi har glesat mellan bord och tagit bort en del platser, men vi hade gott om platser i saluhallen redan innan så det var inget problem. Sedan har vi placerat ut handsprit i hallen, på toaletter och även i baren och gör vårt bästa för att få gästerna att hålla avstånd.

 

Vad behöver ni om situationen håller i sig ett tag/över sommaren?

– Jag har dessvärre inte möjlighet att anpassa verksamheten som matställena har gjort. Jag kan inte vara kreativ och köra takeaway på det sättet, så jag har fått mycket hjälp från stammisar som svänger förbi dagligen och supportar.

 

Det låter som att corona-situationen drabbat er hårdare än de som även serverar mat?

– Ja, barerna och hotellen har tagit mer stryk än exempelvis restaurangerna som kunnat hitta nya sätt att få in pengar på.

 

Vad ser du för drinktrender i sommar?

– Vi kommer se ett flertal olika trender i år och nästa år. Jag tror att gin kommer behålla sin plats i täten som den trendigaste sorten. Gästerna har blivit mer kräsna och vill ha gin av bättre kvalitet. En annan trend är en återgång till klassiker – till enkelhet och kvalitetssprit. Jag tror väldigt mycket på klassiker som redan finns på mina menyer på Chilango. Jag har haft turen att få fokusera på Sydamerika-cocktails och övriga klassiska drinkar redan från början så vi är redan på rätt spår. En möjlig tredje trend är kolsyrade drinkar åt spritz-hållet, och då pratar jag inte bara om Aperol. Jag tror att de kommer vara läskande under sommaren.

 

Men enkelhet är det vi börjar eftersträva nu?

– Ja, jag tycker att den yngre generationen bartenders koncentrerar sig för mycket på att uppfinna hjulet igen. Gästerna vill gärna ha drinkar med ingredienser man känner igen. Skapa ett förtroende först mellan bartender och gäst sedan kan du ta ut svängarna och hitta på nya drinkar.

 

Om man är nybörjare men känner att det vore kul att skaffa en liten hemmabar till sommarens grillbjudningar, vad är det viktigaste man ska tänka på då?

– Då vill jag börja bakifrån, så att säga. Det viktigaste är att man har bra is, färskpressade lime- och citronjuicer och en enkel sockerlag. Sedan köper man lite sprit eller använder den man har hemma. En bra gin, vit tequila, cointreau, en god rom, bourbon och en vodka, där har man en bra grund. Sedan kan man alltid leka lite med flädersyrup eller rabarbersyrup eller ta det man har tillgängligt i trädgården.

 

Kan du ge en personlig favorit i sommar?

– Jag är väldigt förtjust i en klassisk drink som heter Margarita. Den finns i en mängd variationer på menyn på Chilango. Då brukar jag lägga till några droppar av en spritsort som heter Mezcal och sedan smaksätter jag gärna med till exempel fläder eller blåbär.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.