ICA Maxi Universitetet nominerat till White guide green-pris

Text: Camilla Johansson I Foto: Tomas Karlsson
Posted 2019-05-18 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

White guide green

För andra året i rad delar White guide green ut pris till butiker utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Ica maxi universitetet i Örebro har nominerats i två klasser; Årets hållbara matbutik och Årets svinnpris.

 

Till klassen Årets svinnpris nomineras 10 butiker som på ett framstående sätt arbetar med att minska matsvinnet i butiken samtidigt som man kommunicerar behovet av minskat matsvinn till kunderna.

– Vi har arbetat väldigt målinriktat med hållbarhet sedan vi öppnade för fyra år sedan. Det hjälper att vi ligger vid universitetet med många medvetna ungdomar, men även våra övriga kunder är intresserade av dessa frågor, konstaterar Patrik Persson, ägare och vd vid Ica maxi universitetet.

För att minska svinnet har man flera olika taktiker.

– Bland annat kommunicerar vi till våra kunder att bäst före-datumet är en riktlinje och att man inte behöver slänga som ryggmärgsreflex, utan dofta och känna på varan. Vi har även ”Ät snart”-kampanjer på varor som är på väg att gå ut, där vi sätter ett lägre pris en eller två dagar innan det sista datumet. Vi använder också varor som kanske fått någon fläck eller ser lite skrumpen ut i vår sallads- eller juicebar, men det handlar inte bara om frukt och grönsaker. Om ett rispaket gått sönder, eller en mjölkförpackning ser illa ut på något vis, så använder vi det. Det är ju så att kunderna helst köper varor som ser bra ut, säger Patrik Persson.

Det är inte första gången Ica maxi universitetet blir nominerad, redan första året, 2018, var man nominerad i fyra klasser.

– Nu kommer vi att åka upp till Stockholm fem stycken och vara med och hålla tummarna för att det går bra, säger Patrik Persson.

Priserna i White guide green delas ut på en gala i Bonniers konsthall den 12 juni.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.