Julbord med stjärnglans


Posted 2016-11-08 in Mat & Dryck

Elite Stora Hotellet inleder även i år ett samarbete med Melker Andersson kring sitt traditionella julbord. Marknad har pratat med kökschefen Micael Åman som om sitt samarbete med den kände kocken samt om hur man hittar balansen mellan ett klassiskt och spännande julbord.

 

Stora Hotellet slår som vanligt på stort när det gäller julbord. Melker Andersson, grundare till bland annat den välrenommerade restaurang-gruppen F12, finns även i år med i kulisserna. Det är köksmästaren på hotellet, Micael Åman, som tillsammans med stjärnkocken arbetat fram vad gästerna ska få äta i år.

– Det är tredje året som jag är ansvarig för julborden på våra Elite hotell tillsammans med Melker och han har varit suverän att jobba med från start. Vi började redan i januari med att utvärdera föregående års julbord genom att ta in synpunkter från våra gäster och medarbetare. Därefter påbörjades årsplaneringen för nästkommande julbord. Redan i februari kom de första bokningarna.

elite_julbord_2Micael Åman har ett gediget förflutet inom restaurangbranschen och har förutom jobb på Operakällaren och Stallmästaregården även fått äran att laga mat åt kungen vid några tillfällen. Han har arbetat på hotellet i snart tolv år och är numera även köksansvarig på Conventum.

– Inom Elite-koncernen finns totalt 18 hotell som serverar julbord. Örebro har det som är störst eftersom våra lokaler gör det möjligt. Gästen äter i Stora Salen som är en unik festlokal och som kan anpassas till stora och små sällskap. Även i hotellets matsal kommer vi att ta emot gäster.

Årets julbord kommer, förutom alla de nästan 130 traditionella rätterna, även att ha en modern twist. Redan i fjol så beslutade man att utöka de vegetariska rätterna. Även delar av det ”småvarma” och desserterna har förnyats.

– Vi har bland annat vegetariska alternativ till den traditionella sillen. Du kommer också hitta flera varma vegetariska rätter. Vi har även tittat på allergilistan och sett till att vi undviker gluten och laktos så gott det går, alla mjölkprodukter och kalla såser är exempelvis laktosfria.

På Elite Stora Hotellet i Örebro serveras det årligen cirka 7 000 julbord till privatpersoner och företag.

– Vi säljer dagkonferenspaket där julbord är inkluderat. Om man är en större grupp (fler än 60 personer) så går det också att boka Länssalen eller Rikssalen på Örebro Slott för julfest. Där kan kunden själv styra innehållet och upplägget.

Redan nu har Stora Hotellet 3 500 matgäster bokade från den 25 november och en månad framåt. Som lunchalternativ serveras ett mindre julbord till ett lägre pris.

– Trots att detta julbord har färre rätter så är det större än på många andra ställen, det är ett prisvärt julbord av hög kvalité, avslutar Micael Åman.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.