Katrinelund – en gastronomisk mötesplats


Posted 2015-06-29 in Mat & Dryck

Katrinelund, vid Hjälmarens strand, är en mycket populär mötesplats och ett lockande utflyktsmål. En för många överraskande oas med vacker omgivande natur och en härlig utsikt över Hjälmaren. Imponerande är de väl genomtänkta, kvalitativa och stilfulla, byggnationerna och interiörerna.

 

Sjökrogen
Sjökrogen har en stilrent inredd matsal med utsikt mot Hjälmaren och kan ta emot ett 40-tal gäster såväl inom som utomhus. Menyn har denna sommar fyra förrätter, fem huvudrätter, sju ”självklara” rätter och fyra efterrätter. En sjö- och en gårdsmeny finns, rekommenderas för större sällskap.

De sju ”självklara” är lättare rätter för lunch- och eftermiddagsgästerna. Fish´n Chips på hjälmargös är klassiskt gott. Ett bra alternativ, varma sommardagar, är salladen med räkor, fänkål, tomater, krutonger och Kvibille cheddarost.

Matjessillen – världens bästa, enligt chefskock Roger Hjälm och många gäster – är mjäll med rätt sälta och serveras med färskpotatis, rågbröd, lök, gräddfil och brynt smör. Vi kompletterar gärna med öl och en immig snaps. Så somrigt. Sjökrogens specialitet är fiskrätterna. Populärast är Hjälmargösen, ugnsbakad och serverad med palsternacka, forellrom, nässelsås samt färskpotatis. Vår favorit är Wallenbergaren på Hjälmargös smaksatt med kräftor och dill serverad med fänkål, riven pepparrot, pepparrots crème, brynt smör och färskpotatis.

Kötträtterna är bra men mer ordinära. En klassisk grillad entrecote med tryffel- och parmesansmör, tomatsallad och pommes frites. Givetvis också en oxfilé här med en frasig potatiskrokett, bakad rotsellerikräm, högrevskorv, rotselleri och en vinägersky.

Två tilltalande efterrätter är hallonpajen – hallonkompott, pajsmulor och vaniljsås – och mjölkchokladpannacottan med rostad vit choklad, färskostsorbet och svartvinbärskräm. Den karamelliserade rabarberstången med parfait på smörkola samt rostad kardemummakaka var utsökt.

Utöver utsikten, miljön och den goda och vackert upplagda maten, bidrar en perfekt service, ledd av Ida Lüpke – i denna tidning utsedd till årets hovmästare 2014 – till en fulländad matupplevelse.

 

Gästgiveriet
Gästgiveriet har byggts ut och kan nu utöver konferens- och festligheter erbjuda övernattning i 18 rum och en svit. Gästgiveriet serverar länets bästa julbord. Katrinelund, vid Hjälmarens strand är en omtyckt mötesplats och ett mycket attraktivt utflyktsmål. Gästerna ges en god gastronomisk upplevelse. Specialiteterna är de många välsmakande fiskrätterna samt julbordet.

 

Sjökrogen
Katrinelund, Stora Mellösa
www.katrinelund.se

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.