Katrinelund – länets bästa julbord


Posted 2014-12-02 in Mat & Dryck

Casinotopp banner

Plötsligt öppnar sig den isbeklädda Hjälmaren storslaget framför oss. Vi följer sjökanten några hundra meter bort till Gästgiveriet där ett flertal vedbrasor flammar inbjudande. Ett vackert Katrinelund, i vinterskrud, inbjuder till julbord.

 

Glöggen vi får när vi gått uppför trappan in i Gästgiveriet ger ytterligare julkänsla. Den åtföljs av en aptitretare i form av ett ägg fyllt med choklad, fikon och anklever, en ambitiös start.

Gästgiveriet är trivsamt inrett och ger gott utrymme för gästerna. Antalet gäster är föredömligt anpassat så att längre köer ska undvikas kring borden med julens läckerheter. När vi funnit vårt bord får vi snabbt en varm och mustig soppa gjord på skogssvamp och toppad med tryffel. Drycken får denna gång genomgående bli julmust, men med en snaps till sillen.

Sillbordet bjuder på åtta olika egna inlagda sorter. Havstorn- och lingonsillen har innovativa smaker. Sensationellt god är den på traditionell trätunna vällagrade matjessillen, sill som bäst. Vi äter även av gösen och laxen i dess olika former. Göspatén hade rätt konsistens och god smak. Wasabin passade bra till den kokta laxen. Ägg med löjrom känns alltid litet lyxigt. Givetvis finns det ett flertal olika bröd som vört och knäcke med smakrika cheddar- och västerbottenostar.

Vi tar tidigt ett par bitar av den mjälla och goda skinkan med en klick av Jonas sötstarka senap. Nu väntar det kalla och på tallriken hamnar en ankterrin, hjortinnanlår, lant- och viltpaté, leverpastej, oxfilékorv, rostbiff och älgkorv. Ett härligt frossande.

Efter en kortare paus i ätandet väntar de möra revbenspjällen, köttbullarna, prinskorven och skinkan på nytt. Kompletteras med bruna bönor, brysselkål, en Jansson med rätt sälta, rödkål och en svampomelett. Köttbullarna är precis så goda som förväntat.

Ostbordet har generöst, för oss ostälskare, de båda välrenommerade ostarna Evert och Håkan från gårdsmejeriet i Granhammar. Ris à la Maltan med havstorn är vackert upplagd i små, lagom stora, formar. Gott. Vi kan nu ge oss på godiset med fransk nougat, knäck och en mängd olika praliner. En kopp kaffe med mjuk pepparkaka blir en perfekt avslutning.

Julbordet i Katrinelund är en positiv fröjd för såväl ögat som magen. Rätterna är mycket vackert och elegant upplagda, men mest imponerande är den genomgående smakrikheten, allt från sillen, via skinkan, till det avslutande hemlagade godiset. En utflykt till Katrinelund och vackra Hjälmaren ger tillfälle till en verklig gastronomisk upplevelse. Här serverar Gästgiveriet vårt läns allra bästa Julbord.

 

Julbordet

Julbordet med traditioner från vikingarna serveras främst i Sverige och Finland. De äldsta rätterna är dopp i grytan, julkorv och lutfisk. Under tidigt 1900-tal introducerades julskinkan, laxen, sillen, syltan och gröten, medan köttbullarna blev vanliga så sent som under 1970-talet. Karakteristiskt är vörtbrödet, med eller utan russin.

Drickan är julmust, något vi dricker i snitt fem liter per invånare under julen, och alla bryggerier använder ett hemligt extrakt från Örebroföretaget Roberts.

 

Recensionen bygger på Paul Dahlgrens besök vid Gästgiveriet i december 2013.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.