Lily´s Burger lämnar inget åt slumpen

Text och Foto: Ulf Hjelting
Posted 9 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Casinotopp banner

Inredningen påminner om en amerikansk diner där någon med ett extremt intresse för film och serier fått inreda fritt. Vi pratar självfallet om Örebros senaste hamburgeria – Lily´s Burger.

 

Platsen är Stortorget och det som en gång var The English Shop. Under nästan två år har lokalen stått tom eller varit under renovering. När det blev officiellt att det var här som Lily´s Burger skulle öppna sin första hamburgeria utanför Stockholm har alla frågat sig en sak – när?

 

Bara några dagar innan premiärdagen tog vi därför ett snack med Fadi Fares och köksmästare Johan Falkreus.

– Vi vill framförallt skapa en atmosfär som är helt unik. Tanken är amerikanskt retro – en diner. De grejer som finns här är inte replica – det är riktiga grejer från riktiga bensinstationer och restauranger, säger Fadi Fares.

En gigantisk Janne Långben, Coca-Colaskyltar och en bensinpump från Texaco talar sitt eget tydliga språk. Något liknande existerar inte i Örebro. Men så har Fadi också varit på upptäcktsfärd i USA för att hitta de rätta detaljerna till Lily´s Burger i Örebro. Från en gammal godisautomat ska det gå att köpa amerikanskt godis.

– Man betalar i kassan och får då ett amerikanskt mynt som passar i automaten.

 

Vad skiljer burgarna i Örebro mot de som serveras på de två Lily´s-restaurangerna i Stockholm?

– Ingenting. Det är samma typ av burgare här som i Stockholm och samma meny. Det som bestäms på plats är vad som ska vara veckans burgare, säger Johan Falkreus som har erfarenhet från både Wobbler, Ågatan 3, Stora Hotellet, Chilla i Kumla och Stora och Lilla Örebro.

 

Innan flytten till Örebro arbetade Johan på Stadshotellet i Nyköping i åtta år. Fadi känner vi igen från bland annat Josbaren. Men det var två helt andra personer som startade Lily´s Burger 2012, nämligen skådespelarna Mahmut Suvakci och Joel Kinnaman. De båda medverkade i “Snabba Cash” och Mahmut har även medverkat i en rad Johan Falk-filmer, Beck och nu senast tv-serien “Gränsland”. Att Joel Kinnaman numera bor i Hollywood är ingen hemlighet. Ett tips är att kolla in honom i tv-serien Altered Carbon.

– Faktum är att Mahmut inte bara levererar framför kameran. Han gör det även i köket. Han är en grym kock!

Det är också i köket det händer på Lily´s Burger. Här görs allt från grunden, så även den dressing som finns i hamburgarna. Även en köttkvarn har inköpts.

– Vi har ett avtal med den som levererar kött att det ska vara malet, men man vet aldrig i framtiden. Vi lämnar inget åt slumpen och är förberedda på att allt kan hända.

Förutom de traditionella hamburgarna finns det givetvis ett så kallat veggiealternativ bestående av halloumi eller kravmärkt falafel som serveras med avokado och vildgurka. Och som alternativ till pommes finns sötpotatis (rekommenderas om du exempelvis är diabetiker).

 

Vilken är främsta målgruppen för Lily´s?

– Alla! Unga, gamla, barnfamiljen – hit är alla välkomna!

 

Varför blev det just Örebro för den första Lily´s utanför Stockholm?

– Vi kikade mot en central ort i Sverige och ganska långt från Stockholm. Vi tittade på relativt många lokaler, men när den här vid Stortorget dök upp här i Örebro kände vi att vi hittat rätt.

 

Och så till elefanten i rummet – kommer Joel Kinnaman att vända burgare i köket som Robocop?

– Haha! Kanske inte som Robocop, men han kommer hit. Just nu är det inte bestämt exakt när. Han har ett ganska pressat schema i USA med inspelningar. Men han kommer till Örebro och då kommer det att både synas och höras. Hur vill jag inte avslöja.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.