Lördagslunch i Örebro


Posted 2013-02-03 in Mat & Dryck

Ett positivt och växande inslag är att Örebro centrum på lördagarna fylls av människor i alla åldrar. Runt tolvslaget är Stortorget med angränsande Kungsgatan och Köpmangatan en livfull mötesplats. Passa på och njut av en god lördagslunch!

 

Brasseriet

Brasserie Rendez-Vous, i centrala Örebro, serverar bra luncher såväl vardagar som lördagar. Vi får en liten sallad eller soppa som förrätt tillsammans med ett gott surdegsbröd från Malins Hembageri. Varmrättsalternativen är en dagens, en klassiker, en vegetarisk samt alltid steak frites och röding. Långkoken är utsökta i form av högrev med rotfrukter eller en mustig Bouef Bourguignon. En favorit är annars kalvlevern. Vi föredrar den mer klassiska kalvlevern Anglais före kalvlevern Rendez Vous, även om RDV-smöret med kapris är tilltalande. Avslutningsvis bjuds kaffe och kaka. Den hembakta kakan kan vara en mer ”nyttig” morotskaka eller en ”kladdig” chokladkaka, båda serverade med grädde.

 

Café Java

Populärt, inte bara till lördaglunch, är Café Java på Kungsgatan.
– Vi fikar på Java för att de har ett bra utbud, trevlig personal samt mycket folk och den rätta stämningen, förklarar de båda stammisarna i mitt sällskap. Till lunch finns att välja på varma smörgåsar, pajer, pasta och bakad potatis. Ett alltid säkert och välsmakande val är någon av de läckra salladerna ur salladsbaren. Vill du kan du komponera din egen sallad. Till kaffet finns ett stort utbud av ”smarriga” kakor.

 

Clarion Hotel

En omfattande lördagsbrunch dukas upp i matsalen på Clarion Hotel. Här finns frikostigt med bröd, ost, kallskuret, sallader, lax och sill, pajer, varmrätter, ost, frukt och desserter. Vi har mötts av olika brunchteman med amerikanska, engelska, indiska, italienska, spanska och svenska rätter. I topp var den indiska brunchen med olika variationer på lamm. Dessertbordet är omtyckt.

 

Kungsgatan 1

Restaurang Kungsgatan 1 finns på Stallbacken i Örebro. Den modernt inredda, alltid välfyllda, lokalen kan ta emot ett 50-tal gäster. En fräsch och omfattande salladsbuffé tillsammans med nybakat majsbröd är en bra början. Varmrättsalternativen är två dagens rätter samt en sallad och en pastarätt. Rätterna beskrivs på ett, något överdrivet, men elegant och aptithöjande sätt. Kålpuddingen är precis så saftig som den ska vara, Wallenbergare av kalv, naturligt rosa i köttet, fiskbiffarna av torsk och lax med god doft och smak. Salladerna är matiga men pastarätterna alltjämt litet vattniga.

 

Smörgåsbutiken

Smörgåsbutiken är en klassisk butik och har funnits i Medborgarhuset sedan 1965. Till Smörgåsbutiken går vi givetvis för att äta av den berömda smörgåstårtan. Gudrun serverar oss en rejäl bakelse i den utökade cafédelen. Vi känner igen de krossade ostbågarna runt om tårtans kanter och överdelen, alltid välfylld av räkor, skinka, ägg och grönsaker. Toppat med salta pinnar och en Sverigeflagga. Så god, alltjämt Sveriges bästa!

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.