Margareta Festvåning

Text: Paul Dahlgren Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-04-25 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Margareta festvåning

Margareta festvåning nås en trappa upp från en port på Drottninggatan, nära hörnet mot Nygatan. I de stilfulla matsalarna har det serverats utsökt mat i snart 60 år. Hit kommer gästerna i sällskap för affärs- och föreningsmöten, fester, bröllop och begravningar.

 

Vårt sällskap har valt menyn ”Margaretas klassiker”. Starten är en fräsch räkcocktail serverad i ett glas med färska räkor, sparris, krispig sallad och en Rhode island-sås. Tänk att denna rätt, korrekt tillagad med de rätta råvarorna, smakar så gott.

Huvudrätten är en slottsstek. Det perfekt ugnsstekta köttet åtföljs av hasselbackspotatis, gelé, pressgurka och en gräddsås. Så vaket att servera den av många glömda men till kött så goda och lämpliga hasselbackspotatisen.

Desserten är inkokta päron på en smördegsbotten med after eight-mintplattor och vaniljcrème. Allt verkligen klassiskt gott.

En stor del av verksamheten är catering där, utöver för-, huvud och efterrätter, även erbjuds bufféer, crepes, kaffebröd, landgångar, pajer, sallader, smörgåstårtor, snittar och tårtor.

Goda smårätter är Norröna matjessillen på kavring med ägg, kaviar och gräslök, kantarellsoppan med prästostpaj och den krämiga och smakfulla hummersoppan med oststänger.

Favoriter bland huvudrätterna är den väldoftande fisk och skaldjurssoppan och den lätt rosa hjortrostbiffen med bakade rotfrukter, rönnbärsgelé och kantarellsås.

För nostalgikerna finns 1960-talsrätten fläskfilé med potatisgratäng, grönsaker och pepparsås. Bästa avslutningen är en krämig tiramisu och husfruns delikata äppeltårta med hemgjord vaniljsås.

Margareta festvåning har under Veronica och Johan Wilhelmssons ledning fått en gastronomisk nytändning. Nu serveras de omtyckta, klassiska, rätterna med en tilltalande modern twist.

 

Margareta festvåning – en kort historik

Hanna Lindmark, född i Ångermanland, var en entreprenör som grundande hushållsskolorna Margareta i tolv städer. Namnet kommer från dåvarande kronprinsessan Margareta.

I Örebro startade Margaretaskolan med butik, konditori och festvåning i slutet av 1912. Platsen var i hörnet Klostergatan/Olaigatan vid Järntorget. Till skolorna sökte sig unga flickor för att lära sig ”kokkonsten”.

År 1942 dog Hanna Lindmark varvid föreståndarinnan Sara Dahlstrand köpte hushållsskolan. Margaretaskolan stängde vid Järntorget 1962 och flyttade till nuvarande vackra våning på Drottninggatan, med en festvåning och cateringverksamhet.

Folk Folebäck, med flera konditorier i Örebro, tog över Margareta år 1972. Med sedan var det dottern Lena Folebäck som drev verksamheten under åren 1982-2018.

Idag ansvarar Johan och Veronica Wilhelmsson för Margareta festvåning. Ett känt och erfaret krögarpar vilka tidigare varit verksamma på Drängen, Saluhallen och Vinöns värdshus.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.