Mathias Färm är mannen bakom masken och ”Mad Madz hot sauce”

Text: Pelle Blohm Foto: Privat
Posted 2019-11-18 in Mat & Dryck, Näringsliv

Mad Madz hot sauce

Blurs basist Alex James började göra ost, The Pogues har en egen whiskey, Thåström gör spansk brandy, Plura står bakom en akvavit snaps och en lång rad rockstjärnor tillverkar öl. När bandet Millencolins gitarrist Mathias Färm började fundera på vad han ville göra utanför livet på scenen så kom han fram till att han ville göra het sås. Nämligen ”Mad Madz hot sauce”.

 

Strax utanför Norra Bro på en mindre gård med bostadshus och två garagelängor på varsin sida av den stora asfalterade parkeringsuppfarten bor Mathias Färm. Jag tänker att tystnaden här någon mil utanför Örebro står i stark kontrast till det larm och liv Mathias ofta konfronteras med under Millencolins turnéer runt världen där de spelar på stora arenor inför 20-, 30-, 40.000 skate-punk-rock-entusiaster. 

Jag har tagit fel på dag för vårt möte men Mathias är vänlig nog att ta sig tid för ett samtal ändå. I köket trollar han fram en kopp kaffe från kaffemaskinen på köksbänken, rockmusik attackerar på soft volym från en högtalare bredvid mig. Mathias har keps på sig, det är min bild av alla i bandet Millencolin, att de ofta har kepsar på sig, kanske en image från tiden som skateboardjunkies? Mathias lutar sig tillbaka och frågar:

– Hur gör vi det här nu då?

 

Du kan väl börja med att berätta hur du kom på den här idén att göra het, stark sås. 

– Först och främst kan jag säga att det är jäkligt tunggrott att dra igång livsmedelstillverkning. Jag började ju med att vara en sorts ”moonshiner” där jag stod och gjorde såsen på spisen hemma. Men det får man ju inte göra så det funkade förstås inte. Fast allt började egentligen med att jag gjorde lite undersökningar och insåg att vi i Sverige är de som äter mest tacos i världen efter Mexico och USA. Det jag upptäckte då var att det knappt fanns någon riktigt bra het sås. Går man in på livsmedelsaffärerna så står det någon trött tråkig sås där i hyllan. Så jag fick för mig att jag skulle göra en gul hot sauce med karibisk touch.

 

Hade du gjort något liknande tidigare?

– Nej, jag hade fan ingen aning om hur man gjorde. Jag började bara experimentera och efter många misstag fick jag fram något jag kunde stå för. Hela processen har egentligen tagit alldeles för lång tid men nu har jag byggt en liten ”hot sauce-fabrik” ute i garaget. Där även Miljökontoret har varit och kontrollerat och godkänt verksamheten. Men det är sjukt litet, skrattar Mathias.

 

Var är du nu i processen?

– Förutom tillverkning så har jag tagit fram etiketter och reklamprodukter, jag kände mig då redo att försöka att komma in i dagligvaruhandeln med såsen. För att bli till exempel en ICA-leverantör måste du bli godkänd av dem och efter det kan du i princip komma in hos vilken ICA-handlare som helst. Men ska du leverera till fler än fem handlare så behövs fler tillstånd och på grund av det har jag fixat en distributör vilket blir Trädgårdshallen i Örebro. 

 

Vilka kvantiteter planerar du att sälja?

– Mitt mål är att sälja 1000 flaskor sås i månaden, vilket blir en halv månadslön ungefär. Det kan ta lite tid men jag tror att det ska gå. För att synas har jag skapat en liten låda som jag viker och fixar till själv där såsen kan stå och tillsammans med brottaren så har jag skapat en profil för produkten inklusive brottarmasken. 

 

Hur mycket jobbar du med det här?

– Jag jobbar med det varje dag när jag är hemma, i webbshoppen kommer ordrar och i somras hade Millencolin en burgare via Bastard burger där vi använde min sås. Då fick jag koka en jävla massa sås kan jag säga. På ett kok kan jag kanske producera runt 100 flaskor sås. Så för att producera de där 1000 flaskorna som jag vill sälja tar det kanske två dagar. 

 

 

Vad är svårast med produktionen av Mad Madz hot sauce?

– Hmm, en sak som är jobbig är det här med etiketter. Jag blåser på med varmluftspistol på varenda flaska och sedan klistrar jag på varje etikett för hand. Sen när jag skulle använda plastflaskor för såsen så smälte den så jag fick fixa ett isbad där jag ställde ner flaskorna direkt för avkylning. Det har varit en massa sånt här under vägen till där jag är idag.

 

Snacka om ”learning by doing”? 

– Ja, verkligen, men någonstans måste man börja. Och jag ser en potential i det här även om det från början var en lite galen idé. Men det är verkligen på riktigt för mig.

 

Något annat?

– Sen har det varit allt det här med tillstånd, att få hålla på med det här. Jag var tvungen att söka tillstånd hos kommunen, registrera mig, det kostar hela tiden en massa pengar, sen kommer dom ut och inspekterar och ger klartecken. Vilket jag fick trots mitt lilla kyffe. Jag började verkligen från noll och hade ingen koll på det här. 

 

I vilken form driver du företaget?

– Jag har en enskild firma som heter Killersnake event där jag har såsverksamheten. Men jag har även musikproduktion i den samt att jag är bilmekaniker plus en del grejer till. Dessutom sköter jag allt pappersarbete själv vilket inte är några problem. Men kanske blir det ändå aktiebolag längre fram.

Som avslutning går vi ut till hans ”hot sauce-fabrik” i garaget och det är verkligen ett litet krypin för en man med sin kastrull, sina kryddor och sitt mål på 1000 flaskor Mad Madz hot sauce i månaden.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.